Datum

Nieuw in Brabant, en dan? 
Ferdinand Igbeche aan het woord

Hoe is het om als niet-Nederlander naar Brabant te verhuizen? Waar loop je in het dagelijks leven tegenaan?

Het projectteam Versterken Taalvaardigheid zet zich in opdracht van de provincie Brabant in om taalvaardigheid in Brabant te bevorderen. Het project kreeg daarbij drie extra aandachtsgebieden van de provincie, waaronder 'Nieuwe Brabanders'. Nieuwe Brabanders zijn niet in Nederland geboren, ze zijn hier op latere leeftijd gekomen. Ze zijn hier om verschillende redenen, het gaat om expats, vluchtelingen, arbeidsmigranten en statushouders. Als je niet in Brabant geboren bent en je wilt wel deel uitmaken van de samenleving, hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan?
We hebben enkele mensen geinterviewd. De komende weken publiceren we een portret. 

‘Ik voel me nu Nederlander en dat komt door de taal’

Ferdinand Igbeche uit Nigeria begon zijn nieuwe leven op 10 december 1999. Toen trouwde hij met zijn Nederlandse vrouw. Het was voor hem een nieuw begin. Ze gingen in Udenhout wonen en kregen drie kinderen. Voor hun huwelijk was hij ongeveer zes jaar in Nederland en kon behoorlijk goed Nederlands spreken en schrijven. De taal leren vond hij niet makkelijk, maar wel belangrijk. Nu moedigt hij anderen aan om Nederlands te leren. “Als je de taal leert, heb je mogelijkheden. Door de taal te kennen, ken je de mensen en de cultuur.” 

Zijn eerste Nederlandse lessen waren geen succes. “Het was veel te simpel. De docente wees iets aan en zei dan “beker” of “lepel”. Zo kan ik het zelf ook. Ongeletterden zaten samen in een klas met universitair geschoolden. Dat daagt niet uit en ik wilde meer.” Met een afgeronde academische studie Onderwijskunde regelde Ferdinand zijn zelfstudie. Hij ging NT2 studeren, twee avonden in de week, en betaalde dat zelf. In een jaar tijd leerde hij Nederlands. “Door het nieuws te luisteren en naar kinderprogramma’s te kijken, leer je veel.” 

Ferdinand spreekt vier lokale talen van Nigeria en Engels. “Engels is een voordeel en een nadeel. Nederlanders zijn vriendelijk en helpen graag. Ook oudere mensen zijn bereid om Engels te praten. Als je je kunt redden in het Engels, waarom zou je dan Nederlands leren? Je blijft hierdoor in je eigen taal en bent buitengesloten. Als je hier wil blijven, moet je de taal leren. Je kunt dan sneller groeien op je werk doordat je weet wat er wordt gezegd en geschreven.” 

Naast ICT’er is hij ook voorganger in een christelijke kerk. “Het is een Nederlandse kerk met 25 nationaliteiten, Nederlandse gebruiken en Nederlandse diensten die in het Engels worden vertaald. We sporen mensen aan om Nederlands te praten. Veel kerkgangers zijn op ons advies Nederlands gaan leren om werk te vinden. "

“Taal is de ingang, de bron van alles. Als je de taal kent, kun je elkaar begrijpen en samen leven. Door de taal leer je de cultuur kennen en dan heb je mogelijkheden. Ik voel me nu Nederlander en dat komt door de taal.” 

Tekst: Tefke van Dijk
Fotografie: Vincent Moll


Terug naar verzamelpagina

Naar overzicht Actueel en Blogs >>