Datum

We kunnen heel veel leren van onze mislukkingen

Bas Ruyssenaars is innovator, inspirator en ondernemer. Binnen de stichting Het Instituut voor Briljante Mislukkingen – die hij mee oprichtte – werkt hij aan applicaties en interventies om makkelijker te kiezen en nieuw gedrag te activeren.

Tijdens de Cubiss Kennisdag (0-23 jaar) op 12 november nam Bas Ruyssenaars de deelnemers in een interactieve lezing mee in de wereld van Briljante Mislukkingen. Hoe kunnen we in de bibliotheekbranche en in samenwerking met educatieve partners zorgen voor een klimaat waarin fouten mogen worden gemaakt en waarvan we kunnen leren?

Cubiss Kennisdag 2019 Boyd Smith Photo-9043.jpg

Vallen en opstaan

“Een idee ontstaat vaak uit enthousiasme. Mensen moeten daarin niet geremd worden. Bij Het Instituut voor Briljante Mislukkingen zien we dat mensen die iets proberen al snel gestigmatiseerd worden als het mislukt. En dat is heel jammer. Als je in een complexe omgeving nieuwe dingen probeert, gaat dat namelijk áltijd met vallen en opstaan. Er is veel te weinig ruimte in ons land om te experimenteren, om te durven proberen. Gaat er iets mis? Dan kunnen we daar juist van leren. En daar mogen we ons met zijn allen best bewust van zijn. Angst en onzekerheid is normaal. Je kunt namelijk niet alles overzien, of voorspellen. Zeker niet in een complexe omgeving, zoals het bibliotheekwezen of het onderwijs." 

Archetypen mislukkingen

"Je hebt – naast met je ‘reguliere’ doelgroep – met zóveel zaken rekening te houden: digitalisering, politiek en regelgeving, geldstromen, stakeholders en samenwerkingspartners. Als je dit allemaal weet: hoe kun je daar dan zo slim mogelijk mee omgaan? Bij Het Instituut zien wij vaste patronen in ‘mislukkingen’. Die hebben we vertaald naar 16 Briljante Mislukkingen-archetypen. En daar kun je in de praktijk op anticiperen.”

5 tips van Bas Ruyssenaars, op basis van de archetypen:

1. Vul de ‘lege plek aan tafel’

In innovatieprojecten zie je vaak dat de persoon waar het écht over gaat eigenlijk niet wordt betrokken. Zo zijn lezers, bibliotheekgangers, kinderen lang niet altijd vertegenwoordigd in plannenmakerij. Gemiste kans, zij kunnen namelijk vaak heel goed aangeven waar ze behoefte aan hebben. Of betrek eens een ontwerper. Door Design Thinking toe te passen ga je als projectteam vanzelf anders denken; je gaat namelijk op zoek naar de vraag achter vraag. Dan kom je op een heel ander spoor en op hele nieuwe ideeën.

2. Stap uit jouw canyon

Mensen en organisaties ontwikkelen vaak vaste patronen en procedures waar ze nog maar heel moeilijk buiten kunnen kijken. Zoals in een canyon water de rotsen uitslijt. Ingesleten patronen maken het moeilijk om zelf tot nieuwe ideeën te komen. Stap uit die canyon en behoud je wijde blik. Voor, tijdens en na een project.

3. Laat je niet afremmen door gebrek aan middelen

Waarschijnlijk voel jij je wel eens als een generaal zonder leger. Je zit vol goede ideeën, maar hebt niet de middelen om ze uit te voeren. Probeer je daardoor niet af te laten remmen: experimenteer! Begin klein en kijk wat er dan gebeurt. Roei met de riemen die je hebt. Óf  verruim je blik en probeer op creatieve manieren aan méér middelen te komen, kijk naar voorbeelden in het buitenland, werk samen met het bedrijfsleven, zet een crowdfundingscampagne op, organiseer leesestafettes of Facebookacties.

4. Stel je open voor ‘bijvangst’

Jij bent in je werk waarschijnlijk regelmatig op zoek naar die spreekwoordelijke speld in een hooiberg. Bij toeval kun je echter ook hele waardevolle dingen ontdekken; heb oog voor die mooie dingen die in de slipstream van een project ontstaan.

5. Blijf leren en evalueren

Het is belangrijk om altijd van elkaar te blijven leren. Ga na afloop van ieder project even samen zitten om te bespreken hoe het eigenlijk ging. Wat heb je geleerd? Wat heb je bereikt? Wat is jouw Briljante Mislukking? Wat kan er de volgende keer beter? Dit soort evaluaties – en de inzichten die je daar uithaalt – zijn waardevol voor volgende projecten.

Impressie Cubiss Kennisdag

Voor een indruk van de kennisdag van 12 november jl., bekijk hier de presentaties en foto's.  

Hou onze socials in de gaten. De komende weken delen we via Twitter, LinkedIn en Facebook nog meer verdiepende interviews met tips van sprekers!

Foto's: © Boyd Brian Smith

Naar overzicht Actueel en Blogs >>