Datum

Waarde door verbinding

Meerjarenbeleidsplan Brabantse Netwerkbibliotheek 2019-2021

De Brabantse Netwerkbibliotheek, het samenwerkingsverband van de 18 Brabantse basisbibliotheken en Cubiss, staat voor verbinding. Verbinding met de buitenwereld en verbinding met elkaar. In haar meerjarenbeleidsplan 'Waarde door verbinding' legt de BNB voor de komende drie jaar de nadruk op twee hoofdrichtingen: Verbinding met de maatschappij & De medewerker als spil.mjbp.gif

1. Verbinding met de maatschappij 

De bibliotheek kan alleen functioneren als zij middenin de samenleving staat. Woorden als ‘zichtbaar’, ‘betrokken’, ‘laagdrempelig’ en ‘netwerkorganisatie’ komen dan al snel naar voren. De Brabantse Netwerkbibliotheek wil meer zijn dan dat. Als agent of social change is de bibliotheek zowel fysiek als digitaal aanwezig in de lokale gemeenschap om te verrijken, te verrassen en te verleiden. Dit wordt onder meer gerealiseerd door een aanpak gericht op communities, groepen van betrokkenen rond een bepaald thema, waar de bibliotheek zowel onderdeel als aanjager van is. De bibliotheek ziet kansen, staat open voor initiatieven en creëert mogelijkheden voor haar gebruikers, haar partners, haar medewerkers en zichzelf – als maatschappelijke partner in het hart van de samenleving. 

2. De medewerker als spil 

De bibliotheek maakt mensen rijker, mensen maken de bibliotheek rijker. De Brabantse Netwerkbibliotheek zet de komende jaren sterk in op verjonging, vernieuwing en verandering bij de bibliotheekmedewerkers, ongeacht hun functie. Verjonging heeft in dit geval weinig met leeftijd te maken, maar alles met dúrven veranderen en wíllen vernieuwen. De kwaliteit en het vakmanschap van de medewerkers bepalen het succes van de Brabantse Netwerkbibliotheek. Als de bibliotheek de rol van maatschappelijke verbinder wil nemen, behouden en uitbouwen en uitdragen zijn de medewerkers haar belangrijkste kapitaal. De Brabantse Netwerkbibliotheek ziet de bibliotheekmedewerker daarom als spil om die verbinding mogelijk te maken – ongeacht hun leeftijd, functie, aard of lengte van hun dienstverband.

Lees hier hoe de 18 Brabantse basisbibliotheken en Cubiss deze thema’s verder hebben uitgewerkt.

Het meerjarenbeleidsplan past zich automatisch aan naar het formaat van uw device (desktop, tablet en mobiel).

Het meerjarenbeleidsplan liever als print? Geen probleem! Via het menu ​in het document aan de rechterzijde ​kunt u het meerjarenbeleidsplan als pdf te downloaden, geoptimaliseerd voor A4 prints.

 

 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>