22 maart 2021

Voorleeswedstrijd; ook in 2021 een feestje!

Hannah Schouten, jij bent adviseur bij Cubiss en houd je onder andere bezig met de voorleeswedstrijden. Vertel, hoe ziet het programma er dit jaar uit?

"Ik wil toch nog even terugkijken naar vorig jaar. We hebben de halve finale nog samen in de schouwburg gevierd. Maar net voor de provinciale finale kwamen de coronamaatregelen. We vonden het heel belangrijk dat de provinciale finales toch door konden gaan, de voorleeskanjers hadden zich er zo op verheugd. Uiteindelijk zijn de uitreikingen van de provinciale finales voor groep 7-8, Read2Me! en pabo echt feestjes geworden! Kijk maar naar het filmpje."

"Ook dit jaar organiseren we weer voorleeswedstrijden, natuurlijk weer samen met scholen en bibliotheken. Waar het kan, doen we dat live en waar dat niet kan, doen we het online. Ik ben echt trots op de bibliotheken én de scholen. Ze hebben ondanks de moeilijkheden van corona alles op alles hebben gezet om de wedstrijden door te laten gaan. Dankzij hun onvermoeibare inzet hebben we een (halve) finale."

Hoe ziet de halve finale er uit?

"Op zaterdag 27 maart vindt de Brabantse halve finale van de Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Maar liefst 641 kinderen meldden zich aan voor deze halve finale en die groep is te groot voor een fysieke bijeenkomst. Dit evenement gaan we gedeeltelijk online organiseren. De kinderen en juryleden zitten thuis en de muzikale omlijsting is in een studio aanwezig. We zorgen voor een live stream, dus familie en klasgenoten kunnen hun favoriet goed volgen."

"De kinderen gaan in kleine groepjes, vijf minuten online voorlezen. Twee juryleden kijken en luisteren en reageren kort na elke voorleesbeurt. 
Als iedereen heeft voorgelezen, gaan alle juryleden in beraad. De jury bestaat uit schrijvers, illustratoren en bibliotheekmedewerkers, deskundigen dus!

Om het wachten wat te verzachten is er voor de kinderen een tof programma: een improvisatietheater waar de acteurs zich laten inspireren door de voorlezers! Irene van der Aart van ZieZus, Lotte Vugts van Lief Kindertheater en drie musicalsterren van 10, 11 en 12 jaar gaan via het toneel met de voorlezers in gesprek. Irene van der Aart zorgt ook voor de presentatie en prijsuitreiking.
De jury maakt de namen van de acht finalisten bekend. Uiteraard laten we de finalisten even aan het woord en ook de jury vertelt waarom dit de finalisten zijn. We sluiten af met een echt winnaarslied!"

En dan?

"De 8 finalisten gaan door naar de Brabantse finale groep 7 – 8 op woensdag 14 april. We hopen dat we deze finale live kunnen organiseren, dus met de 8 halvefinale finalisten en de juryleden in de studio.
Er is zeker weer een live stream voor ouders, familie en klasgenoten."

"We hebben een toffe jury met wederom Jacques Vriens als voorzitter, schrijfster Marlies Slegers en Renée Langens van de pabo Den Bosch.
Twee bandleden van LollyPop verzorgen de presentatie, muzikale begeleiding en prijsuitreiking. Eén Brabantse finalist wordt gekozen en mag door naar de landelijke finale van Stichting Lezen in Utrecht."

En de Brabantse finale van de pabo-studenten?

"Die is op 12 april. Frank van Pamelen, de bekende schrijver en kleinkunstenaar, doet de presentatie en een muzikaal intermezzo. Er doen circa 6 pabostudenten mee. De jury kiest vervolgens één Brabantse winnaar. We zijn heel blij dat Marlies Slegers in onze jury zit!"

Heb je al reacties van biebs, scholen, kinderen, juryleden?

"Veel mensen vinden het leuk dat we het ondanks alle beperkingen toch organiseren. De juryleden zijn heel blij dat het ook dit jaar doorgaat. Ze hebben er veel zin in. Net als ik!"

Heeft corona invloed op de wedstrijden?

"We zien dat niet terug in het aantal aanmeldingen, er wordt gelukkig nog steeds enthousiast op gereageerd. Vanwege alle coronamaatregelen is er dit jaar helaas geen Voorleeswedstrijd Read2Me!."

Wordt het leuk?

"Ja, het wordt zeker leuk! Ik vind het wel spannend, omdat we in hoge mate afhankelijk zijn van internet en techniek en dat is voor zo’n groot evenement nieuw. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het een leuke serie finales wordt. Ik ben ook heel blij dat het nog steeds een goed aangekleed geheel wordt waar ondanks alles het wedstrijdelement en leesplezier in zit. Vooral dat leesplezier is heel belangrijk, zeker in deze tijd. En dat alles er tot nu toe op wijst dat we de Brabantse finales live kunnen organiseren op een veilige manier, is de kers op de taart.
Natuurlijk is het jammer dat het publiek er niet bij mag zijn, want die aanmoedigingen hebben de voorleeskanjers hard nodig. Wel zorgen de live streams ervoor dat de fans alles kunnen volgen. Dus, opa’s, oma’s, ooms, tantes, leerkrachten en klasgenoten: kijk mee!"

Meer weten?
Neem contact op met: