Datum

Simpelweg is maken doen, doen, doen

Zelf maken en samen meer ontdekken. Dit stond centraal tijdens de eerste Teacher Maker Camp 2018 in Noord-Brabant. Bibliotheekprofessionals en docenten uit het po, vo en HBO kwamen bij elkaar om meer te leren over maakonderwijs.  

Vorig jaar organiseerde Cubiss dit evenement nog samen met Waag in Amsterdam. Dit jaar voerden we het door Waag ontwikkelde concept uit in Fablab013 in Tilburg.  In alle vroegte druppelden vanuit diverse windstreken bibliotheekprofessionals, docenten en pabo-studenten Fablab013 binnen. Een locatie waar dagelijks prototypes gemaakt worden met 3D printer, vinyl en laser.  Soms succesvol en soms lukt het niet meteen om het juiste ontwerp te laten leven: Dat hoort erbij als je iets gaat bedenken en maken. 

Aan de slag

Twee dagen jezelf onderdompelen in een hele andere setting, iets nieuws beginnen en andere talenten ontdekken is spannend. Hoe ga ik het vinden? Hoe is de groep? Ben ik technisch genoeg, kan ik het volgen?  Na uitleg door Lonneke Jans van Cubiss en een ludiek voorstelrondje gingen de deelnemers aan de slag.  Iedereen was vrij om aan workshops deel te nemen of verder te werken aan eigen project. Gezamenlijke tussentijdse challenges met de Makey-Makey, Moonlander en Lego Mindstorms hielpen om nieuwe inspiratie op te doen.

TMC1.jpg

Samenwerking

Deelnemer Yolanda Konings van Hogeschool de Kempel was enthousiast. "Ik vond het Inspirerend om de verschillende workshops te volgen. Sterk dat je op de tweede dag een keuze kon maken en je daardoor nog meer kon verdiepen. Wij kwamen met collega’s van meerdere secties (beeldende vorming, natuur- en techniek, ICT- en onderwijskunde) deel aan TMC. Mooi was dat we gedurende de tweedaagse allerlei kansen voor samenwerking en integratie zagen. We gaan daar nu op school mee aan de slag."  Ook collega Sanne Schoenmakers vond TMC inspirerend. "Wat was het heerlijk om de tijd te hebben met alle verschillende technieken te experimenteren."

TMC2 (2).jpg

Reflectie

In de avond was er na een gezamenlijk reflectiemoment en diner ruimte om ervaringen en project te delen tijdens de ‘open mic’ en te luisteren naar Don Blaauw van studio No More Mondays, een uitvinder in hart en nieren. Hij vertelde hoe hij storytelling en VR gebruikt in de klas en waar hij inspiratie vindt. Hoe krijg je jouw klas bijvoorbeeld mee in deze nieuwe technieken? Dat kan door middel van een spannend verhaal, of met gamification. 

TMC3.jpg

Teacher Maker Camp 2019

Voor de derde keer organiseert Cubiss: Teachter Maker Camp. Dompel je twee dagen onder in de wereld van maakonderwijs. Ontdek nieuwe talenten, doe inpiratie op voor lessen en leer van elkaar. Maken is doen, doen, doen. Daarom gaan we op Teachter Maker Camp vooral aan de slag. Je doorloopt het hele proces: van idee tot resultaat.  Je komt te weten welke nieuwe technieken er zijn en leert hiermee werken. Denk aan lasersnijden, 3D-ontwerpen, vinylplotten en programmeren. Meld je aan voor Teacher Maker Camp 2019.

Foto's: BOYD SMITH PHOTO

 

Lees meer over maakonderwijs:

afbeelding%20magazine%20maakonderwijs.jpg

 
 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>