Datum

Netwerkbijeenkomst Collectie en jongeren

Op maandag 19 september vond de tweede bijeenkomst van het netwerk rond Collectie en jongeren plaats op het Makersplein in Bibliotheek Breda. Onder de ruim 20 deelnemers waren met name collectioneurs, programmeurs en leesmediaconsulenten, of een combinatie daarvan.

Sarah van Vuuren, collectioneur bij Bibliotheek Rotterdam, deelde haar ervaringen met jongerenparticipatie rond de aanschaf van media en de programmering. Zij komt uit de museumwereld, die - volgens Sarah - qua gebruikersparticipatie voorloopt op de bibliotheken.

netwerkbijeenkomst collectie jongeren sarah en judith.jpgSarah, links op de foto, gaf veel praktische tips. Wil je dat jongeren zich mede-eigenaar voelen van de collectie en de programma’s, dan moet je ze er actief bij betrekken. Je moet ze verantwoordelijkheid geven, maar ook weer niet te veel. Sarah beaamde dat het niet eenvoudig is jongeren voor langere tijd als gastcollectioneur aan je te binden. Bibliotheek Rotterdam maakt veel gebruik van haar netwerk van organisaties van en voor jongeren. De bibliotheek streeft ernaar 30% van de totale collectie aan te schaffen met behulp van gastcollectioneurs.
 

Met Judith Kleefman, accountmanager van NBD-Biblion, (rechts op de foto) voerden we een collectief gesprek over de behoeften van de collectioneurs. Het bleek waardevol te zijn om samen te verkennen waar collectioneurs (beter) mee geholpen zijn: betere recensies (oude stijl), meer Engelstalige titels en aanduidingen voor informatieve D-titels.

netwerkbijeenkomst collectie en jongeren bieb nieuwe veste.jpgDiantha de Vries is consulent jongeren/projectleider Bibliotheek op School Voortgezet Onderwijs bij Nieuwe Veste. Zij verzorgde een rondleiding en gaf een toelichting op de programmering en de plaatsing van de media voor de jongeren in Breda. Diantha liet onder meer hun behoorlijk grote verzameling Engelstalige titels voor jongeren zien.

Boekhandelaar Ronald Rijnart vertelde over zijn zeer succesvolle Engelstalige boekhandel in Breda en nam de deelnemers mee voor een bezoek aan Latte's en Literature.  De bibliotheek en de boekhandel werken regelmatig samen; zij organiseerden afgelopen zondag een groot Young Adult Event.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>