09 mei 2018

Vakantielezen doe je samen!

Aanmelden Vakantielezen geopend! Voor de Limburgse Bibliotheken

Met het project Vakantielezen stimuleren de Limburgse bibliotheken - samen met de basisscholen en ouders - kinderen om tijdens de zomervakantie te blijven lezen. Daarmee blijft niet alleen het leesniveau op peil, maar ervaren kinderen ook dat lezen overal en altijd leuk is.

Ook deze zomer kunnen 100 scholen van start met Vakantielezen. 8 Limburgse bibliotheken nemen met 16 locaties deel aan Vakantielezen. Het project is bedoeld voor kinderen in groep 3 en 4 van scholen in krimpgebieden en anticipeerregio’s die nog niet eerder mededen. Zij krijgen begeleiding van hun Bibliotheek en Vakantieleestasjes voor leerlingen. Natuurlijk kunnen ook andere scholen gebruik maken van de online-materialen en tips die beschikbaar zijn gesteld door Stichting Lezen. 

Wat houdt Vakantielezen in?

vakantielezen jongen.jpgHet is ongetwijfeld bekend: alleen als kinderen in de zomer blijven lezen, behouden ze hun leesniveau of gaan zelfs voorruit! Dit geldt met name voor kinderen die moeite hebben met lezen. Om die reden is er voor leerlingen die naar groep 4 en naar groep 5 gaan op 100 scholen het project Vakantielezen. Leerlingen op die scholen krijgen een aantrekkelijk Vakantieleestasje. In dat tasje zitten onder andere: 2 leenboeken, een taalspelboekje, een Samenleesboek, een Vakantiebieb-kaart en een flyer voor ouders. De school ontvangt affiches om in de klas op te hangen. Vóór de zomer is er een feestelijke aftrapbijeenkomst met de ouders van leerlingen uit (dan nog) groep 3 en 4 waarin kinderen boeken mogen kiezen en hun tasjes meekrijgen. Tijdens de zomervakantie besteedt de bibliotheek aandacht aan Vakantielezen en na de zomer wordt er in de boekenkring op school nagepraat over de gelezen boeken. Zo mogelijk testen scholen na de vakantie hun (dan) groep 4 en 5 leerlingen nogmaals op leesniveau.

Met de hulp van de Limburgse bibliotheken willen we ook dit jaar kinderen in groep 3 en 4  blij maken met een Vakantieleestasje en hen de mogelijkheid geven om ook na 6 weken vakantie nog op niveau te blijven lezen of zelfs leesvaardiger te worden. Vooral voor kinderen die moeite hebben met lezen blijkt dat van essentieel belang voor hun lees- én leerprestaties.

Beschikbaar gesteld door Stichting Lezen:

Draaiboek vakantielezen op school
De Zomer Leesbingo
Brief aan scholen
Lied voor feestelijke ouder-kind bijeenkomst
Vakantieleeslied voor Ukelele
Kopieerblad Vakantieleeslied voor kinderen

Vakantielezen wordt mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels Nederland en Stichting Lezen.

Boekactiviteiten BSO

Boekenactiviteit BSO Dieren | April 2018

Boeken zoeken?

Er zijn veel websites die boekentips geven. Vind een geschikt boek op:

www.leesplein.nl
www.boekenzoeker.org
www.leesfeest.nl
www.mediasmarties.nl

Meer informatie?

•    Bekijk de film voor leerkrachten voor klein scherm en voor groot scherm

•    Bekijk de film voor ouders voor klein scherm en voor groot scherm

Wil je meer weten over Vakantielezen, neem dan contact op met Elly Cuijpers. 

Ontvang deze download

Wil je deze download ontvangen, laat dan hieronder je gegevens achter.