06 maart 2018

Vakantielezen doe je samen!

Aanmelden Vakantielezen geopend! Voor de Limburgse Bibliotheken

Met het project Vakantielezen stimuleren de Limburgse bibliotheken - samen met de basisscholen en ouders - kinderen om tijdens de zomervakantie te blijven lezen. Daarmee blijft niet alleen het leesniveau op peil, maar ervaren kinderen ook dat lezen overal en altijd leuk is.

Ook dit jaar bieden Stichting Lezen en Stichting Kinderpostzegels Nederland landelijk 100 scholen de kans om kosteloos mee te doen aan het project Vakantielezen. Voor Limburg gaat het om de Bibliotheek op school-scholen in krimpgebieden en anticipeerregio’s zijnde Westelijke Mijnstreek, Maastricht-Mergelland, Parkstad, Midden-Limburg en Noord-Limburg. Andere scholen kunnen tegen betaling van € 25 euro per school aansluiten, zolang de voorraad strekt.

Wat houdt Vakantielezen in?

Het is ongetwijfeld bekend: alleen als kinderen in de zomer blijven lezen, behouden ze hun leesniveau of gaan zelfs voorruit! Dit geldt met name voor kinderen die moeite hebben met lezen. Om die reden is er voor leerlingen die naar groep 4 en naar groep 5 gaan op 100 scholen het project Vakantielezen. Leerlingen op die scholen krijgen een aantrekkelijk Vakantieleestasje. In dat tasje zitten onder andere: 2 leenboeken, een taalspelboekje, een Samenleesboek, een Vakantiebieb-kaart en een flyer voor ouders. De school ontvangt affiches om in de klas op te hangen. Vóór de zomer is er een feestelijke aftrapbijeenkomst met de ouders van leerlingen uit (dan nog) groep 3 en 4 waarin kinderen boeken mogen kiezen en hun tasjes meekrijgen. Tijdens de zomervakantie besteedt de bibliotheek aandacht aan Vakantielezen en na de zomer wordt er in de boekenkring op school nagepraat over de gelezen boeken. Zo mogelijk testen scholen na de vakantie hun (dan) groep 4 en 5 leerlingen nogmaals op leesniveau.

Met de hulp van de Limburgse bibliotheken willen we ook dit jaar kinderen in groep 3 en 4  blij maken met een Vakantieleestasje en hen de mogelijkheid geven om ook na 6 weken vakantie nog op niveau te blijven lezen of zelfs leesvaardiger te worden. Vooral voor kinderen die moeite hebben met lezen blijkt dat van essentieel belang voor hun lees- én leerprestaties.

•    Bekijk de film voor leerkrachten voor klein scherm en voor groot scherm

•    Bekijk de film voor ouders voor klein scherm en voor groot scherm

Neem voor meer informatie contact op met Elly Cuijpers. 

Meer weten?
Neem contact op met:

Ontvang deze download

Wil je deze download ontvangen, laat dan hieronder je gegevens achter.