Datum

Vakantielezen - Grip op de Kerstdip?

Na de zomervakantie van zes weken staan we binnenkort voor de volgende langere vakantie: de kerstvakantie. En dan rijst de vraag: is doorlezen in een korte(re) vakantie net zo belangrijk als in de zomer?

Voor beginnende lezers betekent een lange periode niet oefenen vaak dat het leesniveau daalt, dat pas geautomatiseerde letters en woorden weer wegzakken. Om dat te voorkomen is er elk jaar vanuit bibliotheken en scholen veel aandacht voor het voorkomen van de zomerdip door te blijven lezen tijdens de vakantie. Lees in onze publicatie Grip op de zomerdip wat zomerlezen oplevert bij de Bibliotheek West-Brabant. Tijdens de tweeweekse Kerstvakantie zijn de gevolgen van niet-lezen natuurlijk minder desastreus, maar lezen blijft altijd belangrijk voor de taalontwikkeling.

Naast de bekende zomerleestasjes zijn er andere initiatieven om het voorlezen thuis te stimuleren, in alle seizoenen. In Limburg doen 60 scholen, dankzij een provinciale subsidie, tijdens De Nationale Voorleesdagen mee met de Voorleestas voor leerlingen in groep 1-2. Hiermee wordt het voorlezen thuis extra gestimuleerd. De school en de leesconsulent organiseren een Voorleesfeest waar de tasjes, met een prentenboek, vingerpoppetje en voorlees- en napraattips, worden uitgereikt aan ouders en hun kinderen.

Door het jaar heen is er de Digitale Voorleestas voor kinderen van 2-6 jaar. Ontstaan in coronatijd, maar nog steeds bruikbaar. Naast een voorleesfilmpje is er ook een document gemaakt met activiteiten over het boek en tips om na te praten.

Eigenlijk zijn alle voorleesacties gericht op kinderen tot ongeveer 6 jaar, de leeftijd dat ze net zelf kunnen lezen. Toch is voor oudere kinderen voorlezen nog steeds belangrijk (en leuk!). Heel goed voor de taalontwikkeling en het leesbegrip is het om een boek voor te lezen dat net boven het leesniveau van het kind zit. Elkaar om de beurt een alinea voorlezen, of elk een personage voor je rekening nemen zorgt voor afwisseling. Toneelleesboeken leveren hilarische leessituaties op!

In feite hebben we met z’n allen de zomervakantie benoemd tot ‘Doorleesvakantie’, waarom bombarderen we de kerstvakantie dan niet tot ‘Voorleesvakantie’? Mij lijkt de kersttijd (de hele winterperiode, zelfs) de ideale tijd voor voorlezen. Buiten is het koud, nat en donker. Niks lekkerder dan met de kaarsjes aan, onder een dekentje, met een beker chocolademelk en kerstkransjes samen een goed boek lezen. Meteen een goed cadeau-idee voor onder de kerstboom, ook voor oudere kinderen: een mooi voorleesboek! Dat kan nog in de kerstvakantie uitgelezen worden.

En dan kunnen we de meivakantie hernoemen naar ‘Terugleesvakantie’, met het (voor-)lezen van je eigen jeugdboeken. Vakantietijd = (Voor-)Leestijd!

Naar overzicht Actueel en Blogs >>