Blog

Trendupdate: Slow Living - Waar haast een mythe is en multitasking een misdaad  

Welke actuele trends en ontwikkelingen zijn relevant voor de Bibliotheek? En hoe kunnen we ze inzetten? In deze blogserie ontrafelen we steeds een actuele trend. Deze keer is dat: Slow Living.  

 

Afbeelding gemaakt met ChatGPT/DALL-E

Mijn dag begint met een wekker die me zonder genade uit een vage droom sleurt. Ik struikel uit bed, duik meteen in mijn to-do lijst en probeer alvast wat mails te beantwoorden terwijl ik mijn tanden poets. Daarna doe ik een halfslachtige poging tot yoga en ondertussen neem ik mijn ontbijtplan en agenda mentaal door. Super rustgevend dus… Na een paar wankele downward dogs geef ik het op en ren ik naar beneden.  

De dag gaat verder als een achtbaan zonder veiligheidsbeugel: vergaderingen, deadlines, telefoontjes. Mijn koffiemachine raakt bijna net zo overspannen als ik, en ik overweeg serieus om een cafeïne-infuus aan te leggen. Tussendoor nog even de was doen en met de Franse slag haal ik de stofzuiger door de woonkamer.  

Lunch is een snelle hap tussen twee online vergaderingen door. En ondertussen zit de hond met zijn pootjes over elkaar bij de voordeur, smekend om een wandeling.   

's Middags lijkt mijn inbox te exploderen en elke keer als ik een taak afvink, komen er drie nieuwe bij. Ondertussen probeer ik iedereen tevreden te houden, inclusief mezelf, wat natuurlijk nooit lukt. Mijn prestatiedrift jaagt me op als een hyperactieve coach met een fluitje, altijd schreeuwend: "Sneller! Beter! Meer!" 

Tegen de avond ben ik een uitgewrongen vaatdoek, het huishouden ligt nog steeds in puin en de sportschool heb ik al weken niet meer gezien. Ach ja, morgen weer een dag waarin ik misschien, heel misschien, een paar seconden voor mezelf kan vinden. En dan heb ik nog niet eens kinderen… 

Herkenbaar? Je bent niet alleen.  

Het verbaast dan ook niet dat de Slow Living trend een steeds breder publiek aanspreekt. Zeker binnen de Whize segmenten Rennen en Plannen, Jong en Hoopvol, Stedelijke Dynamiek en Gewoon Gemiddeld is deze trend een tegenreactie op het normaal oh zo drukke bestaan.  

Slow Living draait om bewust en met aandacht leven, in plaats van te haasten en multitasken. Het gaat om genieten van het hier en nu en kwaliteit boven kwantiteit. Mensen die Slow Living omarmen, streven naar een evenwichtige, stressvrije levensstijl met eenvoudige, maar betekenisvolle activiteiten zoals koken, lezen en tijd doorbrengen met geliefden.  

Maar laten we eerlijk zijn, Slow Living ziet er op sociale media vaak uit als een perfect plaatje. De foto's tonen mensen in opgeruimde, rustieke huisjes met witte muren, houten vloeren en een overvloed aan kamerplanten. Alles is zorgvuldig samengesteld, met handgebreide dekens, matcha lattes en vintage tapijten. Niet altijd even realistisch. 

Aan de slag met Slow Living in jouw Bibliotheek 

Wat moet je dan met deze trend in je bieb zonder dat het een nieuw na te streven perfect plaatje wordt?  

  • Creëer rustige (lees)hoeken: Zorg voor fijne plekken in je bieb waar je helemaal tot rust kan komen. Plaats lekker zachte stoelen in rustige hoekjes en zorg voor voldoende verlichting en planten om een ontspannende sfeer te creëren. 
  • Licht relevante boeken uit: Zet boeken in de spotlight die passen bij Slow Living, zoals boeken over moestuinieren, bakken en koken, mindfulness, minimalisme en het verlichten van prestatiedruk. 
  • Lockers voor telefoons: Bied lockers aan voor telefoons zodat mensen niet in de verleiding komen om zich af te laten leiden. Dit helpt bezoekers om echt te ontspannen en zich te concentreren op het moment. 
  • Organiseer workshops en lezingen: Bied workshops en lezingen aan over Slow Living onderwerpen zoals meditatie, ademhalingstechnieken, eenvoudig leven, duurzaamheid en creatieve hobby’s zoals schilderen of pottenbakken. 
  • Stimuleer gemeenschapsvorming: Organiseer boekclubs, discussieavonden en andere sociale evenementen die mensen samenbrengen zonder de druk van een perfect plaatje. Moedig authentieke interacties en gedeelde ervaringen aan. 
  • Creëer een zenzone: Richt een speciale ruimte in voor meditatie, reflectie en ontspanning, compleet met rustige muziek, comfortabele zitzakken en zachte verlichting. 
  • Aanbieden van Slow Living kits: Stel Slow Living kits samen die bezoekers kunnen lenen, inclusief items zoals mindfulness boeken, dagboek/journaling boek, kleurboek voor volwassenen, en eenvoudige ambachtelijke projecten. 
  • Ruimte voor creativiteit: Bied een creatieve werkruimte aan waar mensen kunnen schilderen, tekenen, schrijven of andere creatieve activiteiten kunnen doen zonder de druk van perfectie. 

Wie wordt hier nou niet helemaal zen van? Adem in, adem uit… Ohmmmmmmmmmmm. 

Dit is de blog van Caroline Koevoets. Zij is adviseur bij Cubiss en helpt bibliotheken op thema’s als Leven Lang Ontwikkelen, Basisvaardigheden en Gezinsaanpak. Heb je vragen? Neem contact op met Caroline. 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>
Laatste blogs van Caroline Koevoets