22 januari 2018

Taalvaardigheid en de rol van het bedrijfsleven

Meer dan 10% van de Brabantse beroepsbevolking is laaggeletterd. 57% van de laaggeletterden heeft een baan. PricewaterhouseCoopers heeft uitgerekend dat laaggeletterdheid de Nederlandse samenleving op jaarbasis meer dan € 1 miljard kost.

De grootste kostenposten zijn extra zorgkosten, uitkeringen en gemiste arbeidsproductiviteit. Werkgevers hebben er baat bij dit probleem aan te pakken. Het levert hen namelijk veel op: bijvoorbeeld minder ziekteverzuim, beter gemotiveerde, zelfverzekerde medewerkers, een positief imago en minder veiligheidsrisico’s. Gebruiksinstructies van machines, uitleg, trainingen: allemaal vormen van informatieoverdracht waarvoor goede taalbeheersing een noodzaak is. Wat gaan we eraan doen?

Boudewijn van der Lecq heeft een opiniestuk geschreven waarin hij het Brabants bedrijfsleven oproept in actie te komen tegen laaggeletterdheid.

De oproep is niet onopgemerkt gebleven. Naar aanleiding van het opiniestuk maakt het tv-programma Een Vandaag een rapportage over taalvaardigheid en de rol van het bedrijfsleven. Samen met  Henri Swinkels, gedeputeerde van provincie Noord-Brabant, brengen we dit belangrijke thema onder de aandacht. Ook komen Harm van Zutphen van IBN en taalambassadeur Toon Heijms uit Sint-Oedenrode aan het woord.

Bekijk hier de uitzending die op maandag 27 november 2017 werd uitgezonden. En lees de persoonlijke verhalen van de taalambassadeurs.