Blog

Taal leren - Refugee Team

In 2015 werd Europa (en de rest van de wereld) geconfronteerd met een grote stroom vluchtelingen uit onder meer Syrië en Eritrea. In 2016 ontstond het Refugee Team, een social enterprise [1] voortgekomen uit de onderneming More2Win. Lees hoe het Refugee Team via vrijetijdsbesteding werkt aan taal en integratie. 

Refugee team taal leren via vrijwilligerswerk.JPG

Medewerkers, van wat later het Refugee Team zou heten, zagen met lede ogen aan hoe statushouders thuis zaten (zowel ‘echte’ nieuwkomers als mensen die al jaren in Nederland woonden) en er niet in slaagden een sociaal netwerk op te bouwen en een duurzame baan te vinden. Daarom besloten ze zich in te zetten voor een betere en snellere integratie van deze mensen: Refugee Team was geboren. Het eerste project van het team was nieuwkomers vrijwilligerswerk laten doen bij Tilburgse [2] (sport-)evenementen. Denk bijvoorbeeld aan de Warandeloop en de Tilburgse Ten Miles. Later zijn er ook niet-sportieve evenementen bijgekomen, zoals de Dutch Design Week en Jazz in Duketown. Inmiddels staat de teller op zo'n veertig evenement per jaar in Tilburg, Breda, en Eindhoven.

Wat kun je doen als vrijwilliger als je de taal nog niet (zo goed) spreekt? Je kunt helpen bij de kaartverkoop, catering en het opbouwen van het parcours. Refugee Team zoekt altijd naar vrijwilligerswerk waarbij sociaal contact met Nederlanders wordt gestimuleerd. Zo kan naast het sociaal netwerk ook het Nederlandse taalniveau groeien. 

Werkwijze van het Refugee Team

Nieuwkomers gaan meteen aan de slag bij een evenement. Ze zijn direct in beeld bij de opdrachtgever. Een goede ontwikkeling. Onder meer van het project ‘Op weg naar werk’ weten we dat nieuwkomers veel moeite hebben met het vinden van (vrijwilligers-)werk; organisaties deinzen terug voor de taalachterstanden en de cultuurverschillen. De werkwijze van Refugee Team doorbreekt deze impasse. Festivalorganisaties zitten vaak te springen om vrijwilligers voor evenementen. Het Refugee Team koppelt een aantal nieuwkomers aan de organisatie en begeleidt hen tijdens het werk. Zo kunnen de nieuwkomers laten zién wat ze in huis hebben.

Doel: een 'echte' baan

Niet alleen de vrijwilliger doet een investering; het Refugee Team werkt volgens het principe van wederkerigheid. In ruil voor het werk dat de vrijwilligers doen stelt de opdrachtgever zijn/haar netwerk van sponsoren en leveranciers ter beschikking. Dit vergemakkelijkt de zoektocht van het Refugee Team en de nieuwkomer naar een opleidingsplek, een stage of een betaalde baan. Het uiteindelijke doel is nieuwkomers duurzaam uit de uitkering halen. 70% van de deelnemers stroomt binnen een jaar uit naar een betaalde baan en is na 10 maanden nog steeds aan het werk. Zie de website www.refugeeteam.nl voor mooie, hoopgevende voorbeelden! Dat deelnemers door het vrijwilligerswerk uit hun sociale isolement komen en arbeidscompetenties opdoen is een mooie bijvangst. 

Aansluiting met de nieuwe inburgeringswet

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en heeft Refugee Team zijn aanbod uitgebreid. In opdracht van Regio Hart van Brabant [3] wordt momenteel vier groepen van vijftien personen een vliegende start van hun inburgering geboden. Dit is een traject, vooruitlopend op de nieuwe inburgeringswet, waarin taal leren en werken zoveel mogelijk gelijktijdig moet gaan plaatsvinden. De deelnemers bezoeken de reguliere taalles. Daarnaast verzorgt Refugee Team voor die periode workshops, vrijwilligerswerk, bedrijfsbezoeken etc. Gedurende dit traject is een coach beschikbaar die individueel met de deelnemers aan de slag gaat. In totaal zijn de nieuwkomers in dit traject zo’n drie á vier dagen per week bezig met hun inburgering. Een groot verschil met de drie ochtenden taalles die de afgelopen jaren op het programma stonden.

Niet alleen de nieuwkomers moeten de taal leren, de medewerkers van het Refugee Team moeten net zo goed leren hoe zij hun boodschap overbrengen op de nieuwkomers. Integratie werkt twee kanten op.

Een onmisbare rol voor taal

In beide projecten speelt taal een onmisbare en soms complicerende rol. Een belangrijke tip van Refugee Team projectmanager Elmo Jansen: wees geduldig in de communicatie en wees je bewust van woorden die je gebruikt. Niet alleen de nieuwkomers moeten de taal leren, de medewerkers van het Refugee Team moeten net zo goed leren hoe zij hun boodschap overbrengen op de nieuwkomers. Integratie werkt twee kanten op.

Wat helpt in de communicatie is dat één van de collega’s afkomstig is uit Syrië. Deze collega kent zelf als geen ander de obstakels die horen bij het integreren in Nederland. Hoewel er in principe Nederlands gesproken wordt, kan de aanwezigheid van een ‘tolk’ soms erg handig zijn.

Refugee team leer taal via vrijetijd activiteit.JPG

Een andere tip: wees er voor de deelnemers. Dat betekent ook dat je soms buiten kantooruren beschikbaar moet zijn. Die betrokkenheid schept vertrouwen en vertrouwen is nodig om te durven oefenen met taal.
Een meisje uit Ethiopië dat bij aanmelding van het starttraject alleen Oromo sprak, heeft in anderhalve maand tijd al best wat Nederlands geleerd. Zo kan ze vertellen hoe ze heet, hoe oud ze is en kan ze de ander vragen hoe het gaat. Dit is een goed voorbeeld van waar betrokkenheid en veelvuldig met elkaar communiceren toe kan leiden.

Voetnoten:

  1. Refugee Team levert een product of dienst en heeft een verdienmodel. Geld verdienen is echter niet hun hoofddoel; het is een middel om zich op een duurzame manier te kunnen blijven inzetten voor de missie: vluchtelingen beter laten integreren in Nederland.
  2. Het Refugee Team beperkt zich niet tot Tilburg, maar is ook aan de slag in Den Bosch, Eindhoven en Breda.
  3. Regio Hart van Brabant is het samenwerkingsverband van de negen gemeenten in Midden-Brabant. Dat zijn Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk.

Contactpersoon: Elmo Jansen - 06-17725582 of elmo@refugeeteam.nl


De mooie voorbeelden in deze reeks worden binnenkort gebundeld in een boekje, samen met de portretten ‘Nieuw in Brabant’. Ken je ook een activiteit die we echt uit moeten lichten? Neem contact op met Nieke Geschiere via n.geschiere@cubiss.nl.  

<< Terug naar overzicht

Naar overzicht Actueel en Blogs >>