18 september 2018

Studiekringen 50+ ook iets voor jouw bibliotheek?

Op maandag 17 september waren ruim 20 mensen van 9 Brabantse Bibliotheken aanwezig bij de voorlichting over de Studiekringen 50+.  

"Vanochtend nam ik aan de info ochtend over studiekringen 50+. Erg inspirerend!"

Collega Yvonne Sinkeldam van Rijnbrink in Arnhem (Provinciale ondersteuningsinstelling Gelderland en Overijssel) was samen met twee begeleiders van bestaande studiekringen aanwezig om voorlichting te geven over het ontstaan en de opzet van een studiekring en over de rol van de bibliotheken hierin.

Studiekringen zijn zelfsturende bijeenkomsten voor senioren die niet meer in het arbeidsproces zitten maar zeker geïnteresseerd zijn in diverse onderwerpen en hun brein fit willen houden.

Volgens een vast concept is er (meestal) iedere twee weken een bijeenkomst waar, naast actualiteiten, ruimte is om een thema of onderwerp op te pakken. Telkens één deelnemer van de studiekring bereidt dit voor. De deelnemers aan de studiekringen geven zelf aan dat de bijeenkomsten van grote waarde voor ze zijn, nieuwe contacten opleveren en hen ook aan nieuwe vaardigheden en nieuwe kennis helpen. De studiekringen leveren een goede bijdrage aan het leer- en ontwikkeldoel dat bibliotheken hebben.

Indien er bij de Brabantse bibliotheken grote belangstelling bestaat om te gaan starten, wordt er met veel plezier een (verplichte) training voor begeleiders georganiseerd. Cubiss wil hier graag ruimte voor bieden en dit faciliteren. Deelname aan deze training kost 500 euro per persoon. De deelnemende bibliotheek ontvangt ondersteuning bij de opzet van de bijeenkomsten en kan gebruikmaken van het landelijk ontwikkelde materiaal. Als bibliotheek beslis je natuurlijk zelf hoeveel studiekringen je wil opzetten.

Wil je meer weten? Neem contact op met Marjo Frenk, adviseur bij Cubiss.

 

Meer weten?
Neem contact op met: