Blog

Stage bij Cubiss - Het verhaal van Lena

Sinds begin maart loop ik stage bij Cubiss binnen het project Brabantse Jeugd en Jongeren Geletterd en dat bevalt erg goed. Ik kreeg vanuit mijn opleiding – de master in Jeugdliteratuur aan Tilburg Universiteit – de mogelijkheid om voor het afronden van de master een korte praktijkstage te doen, waarbij ik meer ervaring op kan doen in het werkveld. Daarnaast wilde ik hier graag leren om de vertaalslag te maken van de theoretische kennis die ik in de master heb opgedaan naar praktische en creatieve oplossingen.

Al tijdens mijn premaster viel mijn oog toevallig op een vacature van Cubiss, die van Adviseur Taal & Media voor de afdeling BJJG. Hoewel ik wist dat ik nog minimaal anderhalf jaar te gaan had in mijn master, besloot ik om te vacature toch op te slaan op mijn computer. Een dergelijke functie was namelijk precies wat ik voor ogen had als vervolgstap na mijn studie.

 Toen ik voor de keuze stond om een stage te doen, kwam Cubiss meteen in mijn gedachten naar boven. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en een open sollicitatie te sturen. Ik moest even geduld hebben, maar gelukkig bleek er een goede match en inmiddels ben ik alweer ruim twee maanden verder.

Voordat ik van Cubiss hoorde, wist ik nog weinig van de sector. Ik was er natuurlijk van op de hoogte dat bibliotheken actief bezig zijn met leesbevordering en -plezier, maar de concrete projecten waren voor mij onbekend. Dat daar zo’n grote organisatie als Cubiss achter schuil ging, had ik niet verwacht. Ik vind het mooi om te zien hoe Cubiss op provinciaal niveau bijdraagt aan het bevorderen van lezen en leesplezier.

Op een gemiddelde stagedag woon ik verschillende vergaderingen bij met collega’s, specialisten of andere organisaties om te kunnen ervaren welke rol de adviseurs van Cubiss hebben binnen dit netwerk. Ook mag ik meedenken over de invulling van bepaalde projecten, zoals onderwerpen voor het magazine Lees, Lezer, Leest! of onderwerpen en sprekers voor bepaalde bijeenkomsten. Hierin neem ik ook mijn academische kennis van jeugdliteratuur mee. Verder zal ik een klein onderzoek uitvoeren naar de wensen en behoeften van bibliotheken met betrekking tot de ondersteuning van Cubiss bij verschillende projecten.

Als kind las ik al erg graag en eigenlijk is dat nooit meer weg gegaan. Nog steeds is lezen mijn grootste hobby en inmiddels ben ik dus goed op weg om daar ook mijn beroep van te kunnen maken. Ik weet welke invloed boeken kunnen hebben een kind, hoe ze diens fantasie kunnen bereiken en ervoor kunnen zorgen dat een kind zich gezien voelt. Daarnaast vind ik het ontzettend interessant hoe het leesgedrag van een kind ook diens blik op de wereld beïnvloedt.

Ik denk dat mijn eigen interesse en motivatie goed aansluiten bij de visie en missie van Cubiss. Ik heb inmiddels mogen ervaren dat alle collega’s zich hier hard maken voor gelijke kansen voor elk kind met betrekking tot leesplezier. Elke stagedag leer ik meer over de projecten waarmee Cubiss zich bezig houdt en de manieren waarop zij de bibliotheeksector ondersteunen.

Ik zal Cubiss sowieso tot eind juni ondersteunen, waarna ik mijn master ga afronden. Daarna hoop ik snel een mooie werkplek te vinden binnen de sector. Hopelijk vonden jullie dit inkijkje in mijn stageperiode bij Cubiss interessant om te lezen en wellicht kom ik jullie binnenkort tegen!

Naar overzicht Actueel en Blogs >>