Datum

SpreekTaal helpt vluchtelingen bij leren Nederlandse taal

Zes boekjes beschikbaar voor iedere bibliotheek 

Op veel plaatsen in Nederland is de vluchtelingenopvang voor zowel kortere als langere tijd geregeld. Bibliotheken organiseren allerlei initiatieven zodat vluchtelingen en statushouders, samen met vrijwilligers en professionals van de bibliotheek, kunnen werken aan de Nederlandse taal en integratie. De Koninklijke Bibliotheek (KB) ondersteunt alle bibliotheken door hen zes delen uit de serie SpreekTaal toe te sturen.

Alle bibliotheken ontvangen zes boekjes uit de serie SpreekTaal: een methode voor vrijwilligers die anderstaligen (van niveau 0 tot A2) ondersteunen bij het verbeteren van hun Nederlandse spreekvaardigheid.

Met dit initiatief willen de KB en de landelijke werkgroep integratie (Ellie van der Meer, Probiblio; Ilse Lodewijks, Cubiss; Karien van Buuren, Rijkbrinkgroep; Maaike Toonen, KB en Leidy Bosman, St. L&S) benadrukken dat de bibliotheek bij uitstek geschikt is om een centrale rol te spelen in de ondersteuning van vluchtelingen. Dit natuurlijk altijd in samenwerking met de gemeente, Vluchtelingenwerk, het COA en maatschappelijke organisaties.

Handvatten om vluchtelingen beter Nederlands te leren spreken

De ‘SpreekTaal’-methode ondersteunt vrijwilligers en voorziet hen van de benodigde handvatten om vluchtelingen beter Nederlands te leren spreken. Dat is immers een eerste vereiste voor deelname aan onze maatschappij. Vrijwilligers die in een opvangcentrum of AZC taallessen verzorgen, hebben behoefte aan bruikbaar en praktisch materiaal. Met SpreekTaal kunnen anderstaligen direct ondersteund worden bij het beter Nederlands leren spreken. SpreekTaal bestaat uit twee series van vijftien losse, afzonderlijk te gebruiken modules inclusief luistermateriaal.

  • Met het toesturen van deze boekjes aan alle bibliotheken brengt de KB, op voorstel van de landelijke werkgroep integratie, een aantal zaken onder de aandacht van de bibliotheek:
  • Spreken en het vergroten van de woordenschat staan voorop bij het aanleren van een nieuwe taal. SpreekTaal helpt bij het eerste begin van het leren spreken in het Nederlands.
  • In de herziene editie van de Taalkit Dutch, het taalpakket voor vrijwilligers en bibliotheken die taalondersteuning voor vluchtelingen verzorgen, is de methode SpreekTaal toegevoegd.
  • Door Taal voor het Leven en de KB is onlangs een kerncollectie voor Taalhuizen vastgesteld. SpreekTaal is een van de hierin opgenomen methodes.

De SpreekTaal boekjes zijn onder meer belangrijk voor Taalhuismedewerkers. Het is dan ook van belang de boekjes bij het netwerk van vluchtelingenpartners onder de aandacht te brengen.

Voor meer informatie: Ilse Lodewijks.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>