Datum

Samenwerking met de Belastingdienst

De aangifteperiode 2022 komt eraan!

Bijna alle bibliotheken werken samen met de Belastingdienst

In de aangifteperiode 2021 nam 89% van de bibliotheekorganisaties deel aan het convenant met de Belastingdienst, 125 basisbibliotheken in totaal. Zij organiseren spreekuren, informatiebijeenkomsten en invulcursussen (82%) en/of verwijzen door naar belastinghulp van partners (94%). Ook stellen ze voor een groot deel pc- en printfaciliteiten beschikbaar waarop belastingaangifte gedaan kan worden (87%).

In Brabant werken alle bibliotheken samen met de Belastingdienst, waarbij het merendeel zelf  belastinghulp organiseert. In de andere gevallen wordt er doorverwezen naar belastinghulp.

Ruim 7.000 burgers bereikt in aangifteperiode 2021

Met de spreekuren, invulcursussen en bijeenkomsten die de bibliotheken aanbieden rondom de Belastingdienst zijn in de aangifteperiode van 2021 ruim 7.000 burgers bereikt, waarvan bijna 5.000 fysiek en 2.000 digitaal. Dit is een sterke afname ten opzichte 2019 (circa 13.400 burgers) en 2018 (circa 8.500 duizend burgers), maar een stijging ten opzichte van 2020, toen de dienstverlening ook al sterk werd beïnvloed door de maatregelen rondom het coronavirus.

In Brabant zijn ruim 700 burgers bereikt in de aangifteperiode 2021.

Aangifteperiode 2022

Half maart start de landelijke online en social campagne voor 2022. Bereid je tijdig voor op de nieuwe aangifteperiode. Ga in gesprek met partners en gebruik hierbij de gegevens en infographics uit de Bibliotheekmonitor als gespreksondersteuning. Neem ook het online magazine De bibliotheek biedt hulp bij belastingaangifte nog eens door. En zorg voor een goede invoer in G!DS. Dit is immers de basis om je aanbod te tonen aan de Belastingdienst, partners en publiek.

Ondersteuning

Heb je nog wat inspiratie nodig? Of wil je overleggen over de aanpak? Neem dan contact met ons op. We denken graag mee! Ook kunnen we je in contact brengen met de regionaal relatiebeheerder van de Belastingdienst, die o.a. kan meedenken over lokale samenwerkingsmogelijkheden.

Interesse in samenwerking met ANBO?

Voor het nieuwe aangifteseizoen zoekt ANBO bibliotheken om samenwerking rond belastingen en hulp bij aangifte te verkennen. Doel is om samen nog meer mensen te bereiken en helpen. Klik hier voor meer informatie, je vindt daar ook de contactgegevens als je wilt doorgeven dat je interesse hebt.

Vragen?

Voor alle vragen rondom de samenwerking met belastingdienst kunnen Brabantse bibliotheken contact opnemen met Yvonne van den Berg, projectleider Basisvaardigheden voor Brabanders bij Cubiss.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>