Blog

Rappen met the squad

Op bezoek bij Rap it up! in Tilburg West

“Alleen nerds lezen boeken” quootten wij uit ons onderzoek over jongeren en taalactiviteiten. Taalactiviteiten (en zeker buitenschoolse) moet je op de juiste manier verpakken, lazen we verder in dat onderzoek. Bijvoorbeeld in de ABC-day zoals we die samen met BOOTS  organiseerden bij het ROC Wandelboslaan (lees hier meer). Een dag waarop eerstejaars leerlingen verrast werden met een dag in het teken van taal. Aangenaam verrast waren ze! Onder andere door de rapworkshop die werd aangeboden door R-NEWT, het Tilburgse jongerenwerk. Deze rapworkshop kreeg en krijgt een vervolg in verschillende Tilburgse wijken (lees hier meer). Katia en ik waren bij Rap it up!

Op woensdagavond van 18:30 tot 21:00 uur konden jongeren terecht in het wijkcentrum in Tilburg West om onder leiding van Joël Domingos te schrijven aan hun eigen raps. Een enthousiaste groep jongens van 11 tot 13 jaar stormt het lokaal binnen. "Gaan we iets schrijven met de squad?" Dat mag, maar uiteindelijk zitten ze toch allemaal met een eigen papiertje en pen voor hun neus. Op mobiel schrijven mocht trouwens ook, maar nee op papier vindt iedereen het fijnst. Had ík niet verwacht van deze generatie!

Eén van de jongens is thuis aan de slag gegaan en laat het trots aan Joël lezen. "Niet hardop lezen hoor!" zegt hij als hij het papiertje aan Joël geeft. Joël leest, geeft de jongen een mooi compliment en vraagt hem vervolgens of hij misschien ook iets kan schrijven over wat hem zelf bezig houdt. Een vragende blik is het antwoord. "Dit gaat over dure auto's en de politie, maar jij hebt toch nog geen rijbewijs? Vandaag is de opdracht om te schrijven over je eigen leven, dingen die je zelf meemaakt." De jongens vinden het lastig. Raps gaan toch over 'stoere' onderwerpen zoals auto's, vrouwen en drugs?  Er wordt wat gestoeid met onderwerpen als school en het WK, met wat hulp van Joël komen de eerste regels nu toch op papier.

"Hoe schrijf je hattrick?" "Wat rijmt er op Marokko?" Ik kijk Katia aan, ja dit is wat we willen! De jongens stoeien met zinnen en woorden, schrijven zinnen op, krassen weer wat door. Kortom, ze zijn op een doordeweekse dag, geheel vrijwillig, 's avonds druk in de weer met pen en papier om mooie teksten te schrijven!  De ultieme beloning voor hen, is dat ze vervolgens in een heuse studio hun rap opnemen. Er wordt een lekkere beat onder gezet en ineens klinkt het allemaal net echt! Ik ben onder de indruk dat ze het allemaal gewoon doen, zonder enige twijfel of gêne. Bij het terugluisteren vraag ik één van de jongens: "Zeker wel cool om je eigen stem zo te horen?" Ik krijg een meewarige blik terug. Cool is blijkbaar niet het juiste woord in de rapscene.  

 

P.s. In oktober 2018 startten twee Rap it up-reeksen: Zeno en Chip Charlez.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>