12 april 2019

Provinciale winnaars Nationale Voorleeswedstrijd & Pabo Voorleeswedstrijd bekend

Op naar de landelijke finales!

Vrijdag 12 april jl. was het zweten en voorlezen geblazen in Jan van Besouw (Goirle) voor basisschoolleerlingen en pabo-studenten, tijdens de Brabantse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd en de Pabo Voorleeswedstrijd. De jury bestond uit Stan Thielen (winnaar Pabo Voorleeswedstrijd 2018), Annette Sluiter (redacteur bij uitgeverij Zwijsen) en juryvoorzitter Rick de Haas (llustrator van o.a. Mees Kees en De Gorgels). En de opgave waar zij voor stonden, was bepaald geen eenvoudige...!

Het enthousiasme is aanstekelijk en sommige boeken wil ik meteen gaan lezen naar aanleiding van het voorlezen!

Jurylid Rick de Haas

De winnaars

Maysam Schoenmakers van obs De Rietpluim uit Nuenen heeft de Brabantse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 en 8 gewonnen. Op 22 mei aanstaande zal Maysam Brabant vertegenwoordigen tijdens de feestelijke landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Amstelveen.

Lena Slangen van Althena Onderwijs uit Drunen bereikte de tweede plaats. Emma Aberson van De Zevensprong uit Best is als derde geëindigd.

In heel Nederland hebben in totaal maar liefst 196.710 leerlingen uit groep 7 en 8 meegedaan met de vervolgrondes in hun provincie.

Bij de Pabo Voorleeswedstrijd heeft Isabel Cornelissen van Avans Hogeschool gewonnen. Isabel las voor uit Lampje van Annet Schaap. Eind mei zou Isabel meedoen aan de finale van de Pabo Voorleeswedstrijd in Utrecht. De finale van de Pabo Voorleeswedstrijd is i.v.m. de openbaarvervoerstaking uitgesteld tot september 2019. Tyche Loch van Hogeschool De Kempel uit Helmond behaalde de tweede plaats.

De provinciale finales van de Voorleeswedstrijd voor groep 7 en 8 en voor de pabostudenten werd georganiseerd door Cubiss, in samenwerking met de Brabantse bibliotheken.

Favoriete schrijvers bij groep 7 en 8

Roald Dahl, Tosca Menten en Jacques Vriens zijn dit jaar de populairste kinderboekenschrijvers onder de deelnemers van de voorleeswedstrijd onder groep 7 en 8. Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell is voor het derde jaar op rij het meest gekozen als voorleesboek. In de afgelopen 25 jaar werd Jacques Vriens het meest gelezen.  Zijn boek Achtste-groepers huilen niet is het meest populaire voorleesboek onder kinderen. 

Over De Nationale Voorleeswedstrijd 

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar voor de 26ste keer gehouden. Het is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. Voorlezen is niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk. Uit onderzoek blijkt, dat voorlezen en vrij lezen de taalontwikkeling van kinderen stimuleert. Als kinderen ouder worden, gaan ze minder lezen. Waar in de bovenbouw van de basisschool 82% van de kinderen lezen heel leuk vindt, geldt dit in het voorgezet onderwijs nog maar voor 51% van de leerlingen. Het is dus zeker aan het einde van de basisschool belangrijk om kinderen het genot van lezen en voorlezen bij te brengen. Hierin voorziet dit voorleesfestijn.

Meer weten?
Neem contact op met: