19 december 2018

Project Jeugd en Onderwijs – Cubiss Limburg  

Een aantal hoogtepunten op een rij 

Het project Jeugd en Onderwijs van Cubiss Limburg zou het liefst alle activiteiten noemen die ze het afgelopen jaar georganiseerd en gemaakt heeft voor de doelgroep 0 tot 23 jaar, omdat ze allemaal even waardevol zijn. We houden ons in.  
 

Maakonderwijs   

Maakonderwijs is leren door te maken. Het stimuleert de creativiteit van kinderen én volwassenen. Ze leren machines, apparaten en materialen begrijpen. Kritisch denken. Onderzoeken, proberen en opnieuw beginnen. Maakonderwijs is ook een manier om kinderen digitaal geletterd te maken. Ze leren allerlei vaardigheden waardoor en waarmee ze beter zijn voorbereid op de dag van morgen.   

Zo worden ze zelfredzame burgers die kritisch en actief mee kunnen doen in de samenleving.  

Dit jaar zijn er binnen het  maakonderwijs  drie onderdelen opgeleverd:  

  • Een visie-document: Ieder kind een maker  
  • Vijf geweldige producten: de MAAKfabriek  
  • Specialistenoverleg: een dag MAKEN!  

 

Visie  

In Ieder kind een maker wordt uitgelegd wat maakonderwijs nu precies is en waarom het belangrijk is. In het document staat ook hoe je als bibliotheek op een slimme en correcte manier met maken aan de slag kunt gaan. Het staat vol tips, ideeën en inspiratie om de handen direct uit de mouwen te steken: maken dus.  

Producten  

Lezen en maken worden in deze lessenreeks op een speelse manier samengebracht. Van bouwbeesten en steden, tot papertoys en spelletjes. De MAAKfabriek bestaat uit 5 producten:  

Elke les is voor een specifieke doelgroep in de lijn vve-po-vo gemaakt en heeft een passend doel voor ogen. Alle producten tezamen vormen een lijn in het maakonderwijs.  

Specialistenoverleg  

Op 10 december zijn de specialisten vve-po-vo van Limburgse bibliotheken uitgenodigd voor een middag rondom Maakonderwijs. We vertelden over de laatste ontwikkelingen rondom maakonderwijs in relatie tot digitale geletterdheid en lieten aanwezigen nadenken over de rol die de bibliotheek daarin kan spelen. Uiteraard was er tijd om kennis te maken met de nieuwe lessenreeks MAAKfabriek.  Alle aanwezigen kregen een exemplaar van elk product cadeau.   

En verder…  

Tot slot nog een aantal resultaten die we je niet willen onthouden: 

De Schoolschrijver  

De opening van het schoolschrijverseizoen was bijzonder! Kinderboekenschrijver Li Lefébure startte begin dit jaar bij BS Op ’t Hwagveld in Meerssen als allereerste Limburgse Schoolschrijver. Li blijft een half schooljaar lang ‘gastschrijver’ op een basisschool en helpt het schrijf- en leesplezier van de leerlingen verhogen. Lees ook hier over de avonturen van schoolschrijver Li. 

Mijn zoontje komt nooit met verhalen over school thuis, behalve als jij bent geweest!

Moeder tegen Schoolschrijver Li Lefébure  

 

MediaGroeiBoekje  

Voor de Media Ukkie Dagen heeft Cubiss Limburg samen met Cubiss Brabant het vernieuwde MediaGroeiBoekje ontwikkeld. Het is een dagboekje waarin ouders allerlei tips en wetenswaardigheden kunnen lezen rondom taal- en mediagebruik van hun jonge kind (0-6 jaar).  

Regiodag VoorleesExpress Limburg en Brabant 

De VoorleesExpress rijdt inmiddels al een hele tijd en trekt zijn spoor steeds verder het land door. Sommige bibliotheken en welzijnsorganisaties rijden al een hele poos mee, terwijl anderen net zijn ingecheckt of ingestapt. Cubiss organiseerde een uitwisselings- en inspiratie-sessie bij een meetingpoint, óp het station!   

Scoor een Boek!  

Bibliotheken voerden dit jaar samen met de Eredivisie CV een uniek leesproject uit voor leerlingen van groep 5 en 6. De eerste gesprekken met Limburgse bibliotheken zijn gevoerd over deelname aan dit project. De échte aftrap volgt in 2019… 

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (december 2018). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Meer weten?
Neem contact op met: