Datum

Limburgs is leerbaar en leuk

Het is een groot succes bij SCHUNCK in Heerlen: de cursus Heëlesj plat kallen. Limburgs leren dus. Begrijpen én spreken. Voor veel nieuwkomers in de provincie is de Limburgse taal een drempel. Niet zozeer het begrijpen, na een paar weken kan je het al prima volgen, maar wel het spreken. Het is een emotionele taal, onder vrienden, familie oude bekenden. De buitenstaander blijft de buitenstaander, als die het Limburgs niet kan volgen (spreken). Niet alleen nieuwkomers, maar ook spijtoptanten: de mensen die vroeger het Limburgs niet thuis spraken.

Is Limburgs leerbaar? Er zijn zoveel verschillende dialecten, uitspraken, er is niet 1 vast vorm van schrijven, grammatica...? Ja! Zegt Esther van Loo, het is hartstikke leerbaar. Samen met drie andere taaldidactici werkte ze aan het opzetten van een lesmethode Limburgs als tweede taal (Lt2), waarbij er op een - niet woordjes stampen - uitgebreide manier alles van en over Limburg aan bod komt.

Het werkt en het is leuk. Het zorgt ook voor genoeg interesse, want hoe gaat dat nou, zo'n cursus Limburgse Taal...

  • Na het ondertekenen van het Limburgse Taalconvenant (nov 2019) was Esther te gast in het L1 Cultuurcafé om over de hoognodige emancipatie van de Limburgse taal te praten.
  • Ruud Kleinen (Route Regio) schoof ook aan bij de cursus en sprak met Esther, en de cursisten.
  • Want het is altijd goed om het van iemand zelf te horen! Of in dit geval te lezen van cursist Pascal Weijers (brief is in het Limburgs).
  • En! Het stond in de krant (die dan wel weer in het Nederlands).

De Limburger - Cursus Kal Plat pag1.jpegDe Limburger - Cursus Kal Plat pag2.jpeg

Wat wil jij doen met de Limburgse taal?

Zou jij het leuk vinden om de cursus te programmeren? Of zou het interessant zijn de lesmethode te leren om er zelf mee aan de slag te gaan. Is het iets wat je als leesconsulent wel ziet zitten, een module Limburgs. Laat het ons weten. Bij genoeg interesse kunnen we op maat met aanbod komen.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>