Datum

Participatie en zelfredzaamheid – een aantal activiteiten in het zonnetje 

Veel Limburgers beschikken over ontoereikende basisvaardigheden om (volwaardig) te kunnen deelnemen aan deze huidige samenleving. Binnen het project Participatie en zelfredzaamheid is samen met de bibliotheken hard gewerkt aan bewustwording en oplossingen. We zetten een aantal activiteiten en resultaten in het zonnetje: 

“Gezond eten hoeft niet duur te zijn” 

Vanwege de Kookboekenweek organiseerden we de workshop ‘Gezond eten hoeft niet duur te zijn’ voor medewerkers van Vixia. Samen met werk-leer-bedrijf Vixia, De Domijnen en GGD Zuid-Limburg. Ook gedeputeerde Hans Teunissen was aanwezig en hij vatte het doel van de workshop mooi samen: “Gezonde voeding draagt bij aan gezonde mensen en daarmee aan een gezonde Limburgse samenleving. Bewustwording en leren wat lekker én gezond is, is daarbij belangrijk.”    

Foto: gedeputeerde Hans Teunissen, bij de workshop  ‘Gezond eten hoeft niet duur te zijn’ .

Leer- en ontwikkeltrajecten 

Veel bibliotheken en haar partners hebben gebruik gemaakt van het Cubiss-aanbod in leer- en ontwikkeltrajecten. Een mooi, vernieuwend voorbeeld is de workshop 'Laaggeletterdheid signaleren en bespreekbaar maken'. Met rollenspelen en een acteur wordt geoefend hoe een laagtaalvaardige adequaat en tegelijk respectvol kan worden doorverwezen naar bijvoorbeeld een Taalhuis in de regio. Bibliotheken zijn enthousiast over deze methode. 

Laagtaalvaardige gezinnen 

Als vervolg op de landelijke kennisdag Laaggeletterdheid is op 30 augustus voor alle Limburgse bibliotheken een bijeenkomst ‘Taal en gezin’ georganiseerd. Samen met de bibliotheken hebben we de mogelijkheden verkend van het verbinden van preventieve en curatieve taalactiviteiten binnen de geletterdheidsnetwerken. Daaruit zijn vingeroefeningen ontstaan: kleine activiteiten die bibliotheken kunnen ondernemen voor de ondersteuning van laagtaalvaardige gezinnen. Denk aan het organiseren van een taalactiviteit op een basisschool waarbij de kinderen worden opgevangen, zodat de ouders de taalles kunnen volgen. 

Wegwijzer in de collectie NT1 en NT2 

De training Wegwijs in de collectie NT1 en NT2 geeft een introductie in de collectie voor laaggeletterden en anderstaligen. De training is gemaakt voor front-officemedewerkers en ook geschikt voor collectioneurs, specialisten basisvaardigheden en vooral taalvrijwilligers. Als aanvulling op de training is dit jaar een wegwijzer gemaakt die medewerkers kunnen volgen als er een taalleerder of taalmaatje aan de balie staat. De wegwijzer sluit aan op de landelijke afspraken rondom collectie.  

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (december 2018). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Naar overzicht Actueel en Blogs >>