15 november 2017

Online magazine Mediawijs in het onderwijs - Editie De Generatiekloof

In deze editie duiken we in de (vermeende?) generatiekloof, bouwen we bruggen en laten we vooral alle generaties in hun waarde.

De huidige generatie kinderen en jongeren groeit op in een wereld vol media. Een wereld waarin je slechts een smartphone nodig hebt om dagelijks op ontdekkingsreis te gaan. Waarin je eenvoudiger met elkaar in contact kan komen dan ooit tevoren. Maar behalve deze eindeloze mogelijkheden, zijn er ook risico’s, denk aan cyberpesten, wraakporno of nepnieuws. En vinden we het soms lastig om met andere generaties in gesprek te gaan.
In deze editie onderzoeken we of er inderdaad sprake is van een kloof tussen de generaties. We kijken naar kansen en mogelijkheden voor docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren om zowel thuis als in de klas samen in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden. Zodat we elkaars leefwerelden beter leren begrijpen en de volgende stap kunnen zetten richting een generatie die klaar is voor een mediawijze toekomst.

In deze editie Mediawijs in het onderwijs - editie De Generatiekloof vertelt Justine Pardoen over vermeende verschillen tussen generaties in mediagebruik. Mary Berkhout blogt over bruggen slaan met mediawijsheid, Daisy van der Genugten neem ons mee in een rondrit door de online wereld van tieners. Maaike Pekelharing vertelt dat online sexueel misbruik van álle generaties is. Marjo Frenk roept op om te luisteren naar en leren van elkaar.  En natuurlijk  geven we tips en inspiratie.

Heb je inspiratie voor de volgende edities? Tip ons via educatie@cubiss.nl.

Veel kijk-, luister- en leesplezier!

Eerder verschenen de andere online magazines

Mediawijs in het voortgezet onderwijs
Mediawijsheid in het basisonderwijs
Mediawijsheid in het mbo
Mediawijs in het onderwijs - editie Mediaopvoeding
Mediawijs in het onderwijs - editie Maakonderwijs

Meer weten?
Neem contact op met: