14 december 2017

Alleen nerds lezen boeken

Onderzoek naar kansrijke buitenschoolse taalactiviteiten voor jongeren

Sinds januari 2017 zijn  taalzwakke jongeren een extra aandachtsgebied voor Cubiss. Uit een verkenning in de eerste maanden van het jaar bleek dat er erg weinig bekend was over deze doelgroep en succesvolle activiteiten om hun taalvaardigheid te verbeteren. Daarom heeft  Youngworks ( bureau voor jongerenmarketing, communicatie en onderzoek) in de afgelopen periode onderzoek gedaan voor Cubiss om inzicht te krijgen in kansrijke buitenschoolse (taal)activiteiten voor deze doelgroep.

Download de volledige uitkomsten van het onderzoek of bekijk de publicatie waarin de meest opvallende zaken zijn opgenomen.

Het onderzoek geeft inzicht in een viertal type jongeren die van elkaar verschillen in behoefte en motivatie om deel te nemen aan taalactiviteiten. Zo zijn de nieuwkomers bijvoorbeeld gemotiveerd om hun Nederlands te verbeteren en daarom geïnteresseerd in activiteiten waar ze echt iets van leren. Explorers zijn juist niet geïnteresseerd in taalvaardigheid, maar wel op zoek naar activiteiten om sociaal en creatief te groeien. De onzekere jongeren mijden taalactiviteiten en stappen niet snel uit hun comfortzone. Ze hebben zich ingeprent slecht te zijn in taal en denken dat ze zich hier niet beter in kunnen worden. De laatste groep zijn de groupies, zij zijn enkel geïnteresseerd in activiteiten als ze deze samen met hun vaste vriendengroep kunnen doen.

Wat jongeren zelf zeggen

Enkele citaten die de houding van de jongeren goed typeren:

  • Ik ben écht geen leesfanaat. Alleen nerds lezen boeken. Ik lees geen krant, geen boeken, geen online nieuws of magazines. Ik lees alleen Instagram en appjes. Maar dat is heel anders, omdat je dan onbewust leest, op je telefoon. Daar denk je niet bij na. En die onderwerpen interesseren je dan ook. (Meisje, 4 vmbo-k)
  • Ik ben al een beetje rapper. In Curaçao schreef ik vaak raps met mijn zus, gewoon voor de fun. Ik zou dit ook heel erg leuk vinden. Als ik mijn Nederlands kan verbeteren door iets te doen dat ik leuk vind, dan is het voor mij een win-win-situatie. Zo is Nederlands leren ideaal. (Jongen, 1 mbo niv. 4)
  • Blog schrijven vind ik niet leuk. Typen is niet mijn ding. Ik houd niet van spelling. Ik heb zelf moeite met spelling, dus ik zal sowieso niet gaan typen, niet in mijn vrije tijd. (Meisje, 1 mbo niv. 2)
  • Dit is niks voor mij. Dan moet je eigen woorden verzinnen en héél veel nadenken. En dat vind ik moeilijk omdat mijn woordenschat in Nederlands niet zo goed is. En ik treed niet graag voor anderen op, dus hier zou ik niet aan meedoen. (Meisje, 3 vmbo-b)

Vervolg

Het onderzoek biedt Cubiss een goede basis om pilots te gaan starten. Cubiss adviseur Goswin Konings licht toe: “We hebben nu meer inzicht in de doelgroep en kunnen daardoor bewuste keuzes gaan maken voor activiteiten, in plaats van te schieten met losse flodders. Tijd om samen met partners te gaan concretiseren!”.

 

Meer weten?
Neem contact op met:

Ontvang deze download

Wil je deze download ontvangen, laat dan hieronder je gegevens achter.