Datum

Nepnieuws; leerzaam en leuk

Nepnieuws is veel in het nieuws en het is veelal lastig en zeker niet leuk om goed onderscheid te kunnen maken of het te moeten uitleggen. Met Break Your News kan je al spelenderwijs met leerlingen uit de brugklas aan de slag om met ze door de wereld van nepnieuws heen te gaan.

Filmpjes kijken

Was er ooit een tijd dat filmpjes kijken in een les niet als heel leerzaam werd gezien, bij Break Your News is het de beste manier om meteen het diepe in te springen. Lees-mediaconsulenten Guus Colbers en Tessa Geurts begonnen de les met een verzameling filmpjes en roep dan maar; echt op nep!? Na deze opwarmronde werd uitgelegd welke verschillende soort nepnieuws er zijn en hoe je die kan herkennen. Die kennis werd meteen getest door de leerlingen, die moesten aan de hand van de Newnieuwschecker beoordelen of een artikel echt of nep was.

Doen!

Break Your News is een interactief lesprogramma, waarmee de leerlingen in circuitvorm aan de slag gaan met spellen. Bibliotheek Venlo heeft zelf een 30 seconden spel gemaakt en die ging ook mee in het circuit. Iedereen dook helemaal in het nepnieuws, er werd goed meegedaan en vooral ook genoeg gediscussieerd. Niet alleen de kinderen gingen er helemaal in mee, ook de docent van de klas. Die gaat spel volgend jaar meenemen in het lescurriculum.

Fotoimpressie

ByN1.jpg ByN2.jpg ByN3.jpg ByN4.jpg
ByN5.jpg ByN6.jpg ByN7.jpg ByN8.jpg

 

Meer weten? Neem contact op met Loes Steens.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>