11 april 2019

De Nationale Voorleeswedstrijd 2019 - een verslag uit Limburg

De Limburgse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd vond plaats op maandag 8 april. De jury bestond uit voorzitter Jacques Vriens (kinderboekenschrijver), Lex Uiting (dé Lex Uiting) en Marc Rodenburg (directeur Centre Céramique en Heuvellandbibliotheken). En ze hadden het moeilijk, de heren van de jury.........

Groep 7 en 8

Mees Willemsen Limburg finalist voorleeswedstrijd groep 7-8.jpgGedeputeerde Hans Teunissen mocht de winnaar bekendmaken. Mees Willemsen van Basisschool Scharn uit Maastricht heeft de Limburgse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 en 8 gewonnen. Hij las voor uit Lampje van Annet Schaap. Op 22 mei aanstaande gaat Mees Limburg vertegenwoordigen tijdens de feestelijke landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Amstelveen. 

Isa Imming van Basisschool Titus Brandsma uit Venlo-Blerick bereikte de tweede plaats. Rose Heijkers van Basisschool De Verrekijker uit Ell is als derde geëindigd. In heel Nederland hebben maar liefst 196.710 leerlingen uit groep 7 en 8 meegedaan met de vervolgrondes in hun provincie. Kijk op dit filmpje hoe enthousiast de kinderen zijn, ze dansen de spanning eraf op muziek van Lollypop.

Read2Me!

Read2Me! 2019 klein.jpgIsabel van Rijt van het College den Hulster uit Venlo heeft de Limburgse finale van Read2me!: dé Voorleeswedstrijd voor de brugklas gewonnen. Ze las voor uit het boek geef me de ruimte van Thea Beckman. De tweede plaats is voor Selma Cascassa van Philips van Horne uit Weert. Daniël van Laar van Sophianum Gulpen heeft de derde plaats behaald. Isabel gaat naar de finale van de Read2me! Voorleeswedstrijd in Utrecht op 25 mei. Deze voorleeswedstrijd voor de brugklas is al jaren een groot succes. Sinds het ontstaan van Read2Me! vanuit een Brabantse pilot in schooljaar 2009-2010 is het aantal deelnemende scholen enorm gestegen. Inmiddels doen landelijk meer dan 1157 klassen mee!

Pabo Voorleeswedstrijd

Lieke Bax pabo 2019 klein.jpgBij de pabo Voorleeswedstrijd heeft Lieke Bax van pabo Venlo gewonnen. Ze las voor uit Het Kindertransport van Fedo de Boer. Lieke zou eind mei meedoen aan de finale van de Pabo Voorleeswedstrijd in Utrecht. Ze krijgt hier haar prijs uit handen van gedeputeerde Hans Teunissen. De finale van de Pabo Voorleeswedstrijd is i.v.m. de openbaarvervoerstaking uitgesteld tot september 2019.

 

Data finales 2019: 22 mei - Finale Nationale Voorleeswedstrijd   /   25 mei - Finale Read2me!   /   De finale van de Pabo Voorleeswedstrijd is i.v.m. de openbaarvervoerstaking uitgesteld tot september 2019

 

 

Lex Uiting (jurylid); “Fantastisch om die kinderen te zien voorlezen, maar bovenal dat ik de gelegenheid aangrijp om weer terug nao 't zuuje te gaan."
Marc Rodenburg (jurylid, directeur Centre Céramique en Heuvellandbibliotheken): “Jeetje, wat zijn die kinderen stoer, dat ze dat durven. Voor zo’n grote zaal voorlezen, dat doe ik ze niet na.” 
Egid van Houtem (programmaleider Cubiss Limburg): "Elk jaar een groot leesfeest! Waar wordt gedanst van plezier."
Voorlezer: “Zo spannend in een grote zaal met een echte jury, maar wel heel cool dat iedereen me aanmoedigde.” 
Voorlezer: “Mijn ouders lazen me altijd veel voor. Zo ben ik lezen leuk gaan vinden. Thuis lees ik daarom mijn broertje voor. En nu zit ik hier!” 

Pers 2019

De Limburger plaatste een artikel in het katern Leef! en winnaar Mees staat op de voorkant. Provinciale tv- en radio omroep L1 heeft opnames gemaakt tijdens de voorleeswedstrijd en opname gemaakt van de finale van Read2Me!.  Regionale omroep ML5 plaatste een leuk filmpje op haar Facebook pagina.

Pers 2018

Provinciale tv- en radio omroep L1 heeft opname gemaakt van de finale van Read2Me!. 
De Limburger plaatste een artikel in de krant van 18 april. Er is een mooi filmverslag gemaakt van de Limburgse finale.

Favoriete schrijvers bij groep 7 en 8

Roald Dahl, Tosca Menten en Jacques Vriens zijn dit jaar de populairste kinderboekenschrijvers onder de deelnemers van de voorleeswedstrijd onder groep 7 en 8. Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell is voor het derde jaar op rij het meest gekozen als voorleesboek. In de afgelopen 25 jaar werd Jacques Vriens het meest gelezen.  Zijn boek Achtste-groepers huilen niet is het meest populaire voorleesboek onder kinderen. Meer weten over favoriete boeken en schrijvers? Klik hier.