25 juli 2018

Met Tijdjagers wordt lezen over geschiedenis spannender dan ooit

‘Hoe weet jij dat allemaal Luuk?’ Zijn klasgenoten van groep 8 van basisschool De Ieme uit Veghel keken hun ogen uit tijdens het spelen van het spel Tijdjagers. Onderdeel van het spel is een quiz. En Luuk wist de meeste antwoorden. ‘Gewoon’, zegt Luuk. ‘Ik hou van geschiedenis.’ ‘Maar hoe kom je aan die kennis,’ dringt meester Peter aan. ‘Uit boeken, of…’ ‘Filmpjes, filmpjes, filmpjes,’ zegt Luuk met een grijns.

De impact van historische jeugdboeken…

En juist daar zou nou weleens verandering in kunnen komen, met dit nieuwe leesbevorderingsspel van Cubiss, Tijdjagers. Niet in Luuks interesse voor geschiedenis, maar wel in filmpjes als zijn belangrijkste bron van informatie.

Luuk deed mee aan de testversie van het spel met daarin voornamelijk algemene geschiedenisvragen, maar de uiteindelijke versie van Tijdjagers die binnenkort op de markt komt, draait om de historische jeugdboeken van de Schrijvers van de Ronde Tafel. Hoe meer een klas weet over die boeken, hoe meer quizvragen ze goed kunnen beantwoorden. Die goed beantwoorde vragen leveren spelkaarten op, waarmee op een groot spelbord gepuzzeld kan worden. Hoe precies verklappen we niet, want dat is nu juist de lol van het spel: om samen  ̶  onder grote tijdsdruk  ̶  de geheime boodschap van de Schrijvers van de Ronde Tafel te ontcijferen.

Tijdjagers is voor de leerlingen intellectueel uitdagend

Bart Vermeulen, basisschool De Tuimelaar

Reacties

Annelies van Uden, specialist Jeugd van bibliotheek NOBB, was meteen enthousiast over Tijdjagers: “Het spel maakt juist het lezen zo spannend!”. En ook Bart Vermeulen, leerkracht groep 8 van basisschool De Tuimelaar in Veghel, reageert positief: “Tijdjagers is voor de leerlingen intellectueel uitdagend”. Suzanne Wouda, kinderboekenschrijfster en voorzitter van de Schrijvers van de Ronde Tafel, is er heel blij mee dat er in het spel verschillende rollen zijn opgenomen, waardoor elk kind op zijn eigen manier een bijdrage kan leveren aan het vinden van de oplossing.

Bestellen?

tijdjagers vrij 1.jpg

Klik hier om nu te bestellen! 

Kortom: Tijdjagers is een razend spannend uitdagend en ook coöperatief spel, waarin leerlingen kennis uit boeken van de Schrijvers van de Ronde Tafel én de geschiedenisles gaan gebruiken om een geheime boodschap te ontcijferen. Lees hier meer over het spel en hoe je het kunt bestellen. 

Meer weten? Neem contact op met Sanne van Heijst.

Dit artikel is ook opgenomen in de Cubissness (juni 2018). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn: