01 maart 2019

Mediawijsheid Meter 2018

In 2018 zette Cubiss voor het derde jaar op rij de Mediawijsheid Meter uit.  Hiermee meten we hoe het ervoor staat met digitale geletterdheid op Brabantse scholen. Want als je weet waar je staat, weet je ook welke vervolgstappen en acties nodig zijn. In totaal vulden 1300 leraren uit het PO, VO en mbo de meter in. Hieronder zie je de resultaten. 

Iedereen moet actief, veilig en bewust mee kunnen doen in deze mediarijke samenleving. Cubiss zet zich daarom in opdracht van provincie Noord-Brabant in voor meer beleid rond digitale geletterdheid binnen het onderwijs. De Mediawijsheid Meter is een mooi startpunt om hierover met scholen in gesprek te gaan.

Onderzoek

In dit onderzoek vragen we aan leraren om hun eigen vaardigheden op het gebied van digitale geletterdheid in te schatten. Daarna schatten ze de vaardigheden van hun leerlingen in.  Ook stellen we een aantal vragen. Is digitale geletterdheid opgenomen in het beleid? Zetten ze digitale middelen in om hun lessen aantrekkelijker te maken? Het resultaat komt in een rapport te staan.  Hierin zien scholen wat ze al goed doen en waar nog verbeterpunten zijn. Daarna kijken we samen kijken welke vervolgstappen nodig zijn. 

Provinciaal rapport

Ieder jaar maken we ook een provinciaal rapport. Zo kunnen scholen zien waar ze staan ten opzichte van andere Brabantse scholen.  In het rapport staan de belangrijkste conclusies.  Het rapport kun je hier bekijken:  

MWM18.JPG

Meedoen in 2019

Voor 2019 zijn we nog op zoek naar nieuwe scholen. Iedere Brabantse bibliotheek  mag een aantal scholen uit hun werkgebied aandragen waarvoor wij vanuit subsidiegelden dit onderzoek uitvoeren. Wil je meer weten over de inhoud van dit onderzoek of de voorwaarden, neem contact op met Saskia von der Fuhr.

Lees meer over de Mediawijsheid Meter:

Meer weten?
Neem contact op met: