Datum

MediaLab Festival in ’s-Hertogenbosch groot succes!

MLF den bosch jongen zelfmaakbril 2017.jpg

Afgelopen week veranderde Het Noordbrabants Museum in Den Bosch in een interactieve en digitale speeltuin voor leerlingen van groep 6 t/m 8. Cubiss organiseerde hier op 15 en 16 juni samen met Stichting CINEKID en de Bibliotheek Den Bosch het tweedaagse MediaLab Festival. 

Het MediaLab Festival is een interactieve en digitale speeltuin waarin leerlingen kennismaken met techniek, ICT en mediawijsheid door diverse mini workshops. Zo kunnen zij hun eigen Virtual Reality brillen maken, ontdekken wat er komt kijken bij presenteren, een hologram van zichzelf maken, eigenwijze robots bouwen, plaatsnemen in de bioscoop van de toekomst, lossen zij problemen op met apps en voeren zij allerhande mediaopdrachten uit. Kortom; het MediaLab Festival laat je de meerwaarde van Techniek, ICT, Creativiteit, Mediawijsheid en dus 21e eeuwse vaardigheden zien. Ook de Cubiss MakersBuzz was op locatie. Daarnaast konden klassen zich inschrijven voor de workshop Micro:bit en workshop DIY VR. Astrid Poot vertelde aan ouders en begeleiders, terwijl hun 400 kinderen hard bezig waren in het Medialab over het belang van maken thuis.
Kortom, het MediaLab Festival is dé plek om leerlingen van groep 6 t/m 8 en leerkrachten te inspireren en te verwonderen!

MLF Den Bosch zaal 2017.jpgIn 2 dagen tijd ontvingen wij maar liefst 500 kinderen, 70 leerkrachten en diverse ouders.

Ruim 35 leerkrachten en ouders volgden een workshop bij Astrid Poot over waarom het zo leuk en belangrijk is om ook thuis samen te maken.

27 leerlingen deden mee met de workshop Micro:Bit van Pauline Maas

31 leerlingen volgden de workshop DIY VR (do it yourself VR) van Digital Playground

Ook de pers kwam een kijkje nemen:

“MediaLab Festival bereidt basisscholieren voor op de toekomst”, schrijft het Brabants Dagblad.

“Mediawijsheid bijbrengen op MediaLab Festival”, schrijft Paul Kriele van Bastion Oranje.

Kinderen geven het MediaLab Festival gemiddeld een: 8,6

MLF den bosch meisje VR bril 2017.jpg

Wat hebben de kinderen volgens zichzelf geleerd:
  1. creatief denken (95 %)
  2. programmeren (25 %)
  3. probleem oplossen (10 %)
  4. communiceren (5%)

Wat waren de best bezochte workshops:

  • VR Bios
  • VR-stereobril
  • Hologram
  • Mapping
  • Presenteren kun je leren
  • MakersBuzz

Ook de leerkrachten die het MediaLab Festival hebben bezocht zijn enthousiast:

"Het MediaLab Festival is geschikt voor kinderen van elk niveau. Het laat op een prachtige manier zien dat ICT niet alleen is weggelegd voor 'slimme' kinderen."
Juf Anita, Het IJzeren kind

"Het MediaLab Festival staat voor oneindig veel plezier." 
Arjan Senden, Het IJzeren kind

Dinsdag 27 juni en woensdag 28 juni staan we met het MediaLab Festival bij de Automotive Campus in Helmond.
Op dinsdag 21 en woensdag 22 november vind je het MediaLab Festival in Etten-Leur. Kom ook!

Meer lezen, luisteren en kijken?

Tijdens het MediaLab Festival werd er druk getwitterd. We hebben de tweets voor je verzameld.

“Ouders: doe meer, doe beter, doe dapperder!”, blogt Astrid Poot

Tim Veldhuis van Het Noordbrabants Museum schrijft:
Cubis bedankt voor deze topprestatie! We zagen blije gezichten, mediawijsheid in de dop en als je rondliep kon je het leren horen! We hebben dus al een eigen Medialab. Maar we zijn nooit uitgeleerd en de digitale ontwikkelingen gaan super snel. Daarom vinden we het fantastisch dat het Medialab Festival dit jaar in ons museum is neergestreken. We hebben onze ogen uitgekeken en nemen alles mee in de ontwikkeling van nieuwe programma's voor scholen, maar ook voor families met kinderen en volwassenen. Wie weet tot wat voor samenwerkingen dat nog kan leiden in de toekomst, want lezen is dan wel geen specifiek doel van ons maar leren en informeren des te meer! 
We zijn dankbaar dat ruim 550 kinderen en 35 docenten en begeleiders dankzij jullie de weg naar ons museum (opnieuw) hebben gevonden.

Marianne Mulder van Bibliotheek Den Bosch zegt:
"Medialabfestival is een prachtige mix van heel veel leuke workshops, hele enthousiaste kinderen én leerkrachten én een goede samenwerking tussen Cubiss, Cinekid en de Bibliotheek Den Bosch. Smaakt naar meer. Volgend jaar weer?"

Het MediaLab Festival is onderdeel van de MAAKweek. Maxim, enthousiast vlogger en medewerker van de Cubiss MakersBuzz, laat je graag zien wat er allemaal gebeurde. Kijk hoe een statig museum verandert in een digitale technische speeltuin. Maxim laat je zien hoe kinderen aan de slag gaan bij de openingsactiviteit van de MAAKweek, hoe het DigiLab werkt en toont de activiteiten in het LEGO werkatelier.

MLF den bosch kinderen 2017.jpg

MLF den bosch have fun 2017.jpg

Naar overzicht Actueel en Blogs >>