23 juli 2020

Medeklinkers - ervaringen van laaggeletterden!

Medeklinkers is een programma van Omroep Tilburg over laaggeletterdheid. Een samenwerking tussen Cubiss, Omroep Tilburg, ROC en taalhuis Midden-Brabant. De miniserie laat een reeks portretten zien van laaggeletterden uit Tilburg en omgeving die beter zijn gaan lezen en schrijven.  

Vorig jaar heeft het projectteam Versterken taalvaardigheid contact gezocht met Omroep Tilburg: Kunnen we aandacht besteden aan laaggeletterdheid? Omroep Tilburg was direct enthousiast. En zo ontstond het programma Medeklinkers. In het project wordt samengewerkt met ROC Tilburg en Taalhuis Midden-Brabant.

Laaggeletterden vertellen hun verhalen

In de uitzending komen de mensen zelf aan het woord, zij delen hun ervaringen. Met de boodschap: schaam je niet voor laaggeletterdheid. Je kunt er wat aan doen en dat levert je heel veel op!

Schaam je niet voor laaggeletterdheid. Je kunt er wat aan doen en dat levert je heel veel op!

De interviews met laaggeletterden zijn aangevuld met multitalent en motivational speaker Benno van Vugt en Ferry van der Zaande. Beide bekend bij de doelgroep laaggeletterden regio Tilburg. 

De uitzendingen

Er komen in totaal 3 uitzendingen in deze reeks. Deze serie is opgepakt door andere lokale omroepen: Gilze-rijen, Langstraat ( Kaatsheuvel, Waalwijk, Dongen en Loon op Zand), Oisterwijk en Heusden. Laaggeletterdheid hangt immers niet vast aan locatie Tilburg. Ook Omroep Brabant heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn. 

Deel deze film om mensen bewust te maken van het bestaan van laaggeletterdheid. Laat zien dat je er iets aan kunt doen en hoe dat mensen verder helpt.

Meer informatie over de miniserie Medeklinkers >>

Medeklinkers aflevering 1

In aflevering 1 bespreken we wat laaggeletterdheid is, hoe het ontstaat en wat je eraan kan doen. 

Medeklinkers aflevering 2 

Trots. Dat is hét woord van de tweede aflevering. En: "er gaat een wereld voor me open..."

Medeklinkers aflevering 3

De derde aflevering is een spesjol, zoals Ferry zegt. Over Sigrid die vertelt wat de lees- en schrijflessen haar hebben opgeleverd.