Blog

MakersBuzz 2.0: van bus naar buzz

De mobiele makersplaats MakersBuzz, zoals deze sinds 2014 wordt ingezet door Cubiss, verdwijnt uit het straatbeeld. De bus zal na deze zomer minder r fysiek worden ingezet op (basis)scholen om maakonderwijs te promoten. We gaan veel meer we de kennis en ervaring die we in de bus hebben opgedaan, doorgeven aan nieuwe doorgevers.  Projectmedewerkers Boyd Brian Smith en Maxim van Someren blikken terug én kijken vooruit.

De medewerkers van de MakersBuzz zijn van huis uit geen technici, ICT-ers of timmermannen en -vrouwen. Toch kunnen wij ons plezier in maken overbrengen op leerlingen en leraren. Want iedereen kan een maker zijn. Die boodschap is belangrijk omdat zeker volwassenen vaak zeggen als iets nieuw en onbekend is: ‘ik snap het niet, dus ik kan het niet’. Ze zijn bang voor het nieuwe en onbekende en creëren zo een blokkade voor zichzelf. Terwijl kinderen doen. Ontdekken. Ze maken fouten en stoppen daar niet, maar zien het als een leermoment om iets anders te proberen. Precies dát is de kern van maakonderwijs. Het raakt aan de 21e eeuwse vaardigheden die kinderen nodig hebben in de maatschappij. Maken vraagt creativiteit, samenwerken, probleemoplossend vermogen en digitale vaardigheden. Leren door te maken, dus. In de MakersBuzz waren we keer op keer onderdeel van deze ontdekkingstocht.

Van show and tell naar interactieve workshops

Waarom we dan toch deze werkwijze parkeren, vraag je je af? Omdat we merken dat zowel bibliotheken als het onderwijs toe zijn aan de volgende stap. De eerste jaren was de MakersBuzz vooral ‘show and tell’. Bijna een museum waarin we een 3D-printer en lasersnijder tentoonstelden, in plaats van de huidige praktische bus, waarin je zelf de handen uit de mouwen mag steken. De bus heeft dus zelf ook een ontwikkeling doorgemaakt, tot wat het nu is met (inter)actieve workshops binnen de vier thema´s programmeren, maken, media en LEGO Education. Inmiddels is de behoefte wederom veranderd. De apparatuur is bekender en toegankelijker geworden. Bijna iedereen heeft wel eens een 3D-printer gezien of er zelf iets mee gemaakt. In bibliotheken en op andere plekken ontstaan fablabs, digilabs en maker spaces. Ook scholen hebben de wens zo’n creatieve ruimte te realiseren.

Maken verankeren

Die ontwikkeling in de samenleving vraagt dus ook om een andere aanpak van de MakersBuzz. De kennis en ervaring die we in de bus hebben opgedaan op het gebied van maken gaan we daarom doorgeven aan nieuwe doorgevers. Het verankeren van maken binnen het onderwijs is ons nieuwe doel. We delen onze kennis om een lab op een school of bibliotheek op te zetten. We adviseren over de mogelijkheden voor subsidies, geven tips over de benodigde ruimte en inrichting met apparatuur, maar kunnen ook de medewerkers enthousiasmeren en helpen met lesplannen. Zo ontstaat de juiste sfeer om te maken.

Een netwerk van makers

Om dit te realiseren gaan we aan de slag met netwerkvorming in de regio:

  • Binnen het MediaPakt, hét lerend netwerk over digitale geletterdheid in het onderwijs, is een kennisgroep gecreëerd rondom maakonderwijs. Hierin kunnen leerkrachten en bibliotheekmedewerkers kennis en inspiratie delen en halen om een structurele invulling aan maken te geven binnen de school of bibliotheek.
  • In september leveren we een bijdrage aan de Fablearn Conference, de onderwijsconferentie over maakonderwijs, waar we een lezing en workshop verzorgen.
  • Ook krijgt het Teacher Maker Camp een vervolg; in september gaan we weer twee dagen lang met leerkrachten hands on aan de slag om ze te inspireren hoe ze zelf maken een plek kunnen geven in hun lessen.
  • En met masterclasses en inspirerende seminars, maar ook met persoonlijke gesprekken willen we op beleidsniveau onze kennis over maakonderwijs verspreiden en de noodzaak ervan tonen.

We willen een netwerk van makers aanjagen, die elkaar coachen, inspireren en verrassen. Wij sturen ze in de goede richting. Brengen ons enthousiasme voor maken over. Net als we in de bus deden. Want ook al verdwijnt de MakersBuzz als bus uit het straatbeeld, onze taak om het maakvirus te verspreiden binnen de bibliotheken en het onderwijs zit er nog niet op!

Foto: De Waag


Let op! Vanaf 2020 is de MakersBuzz niet meer op aanvraag beschikbaar. 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>
Laatste blogs van Lonneke Jans