09 december 2020

Makers on Tour op eigen benen

In 2018 en 2019 startte Cubiss met Makers on Tour. Nu in 2020 staat Makers on Tour op eigen benen en is het Maaslandcollege uit Oss zelf met het concept aan de slag gegaan. Zo blijft Makers on Tour bestaan ondanks dat het project Vergroten Mediawijsheid bij Cubiss stopt. En daar zijn we best een beetje trots op. 

Het bedrijfsleven vraagt nu én in de toekomst om medewerkers met 21e-eeuwse vaardigheden. Daarom is het belangrijk dat er al op school aandacht voor is. Tijdens Makers on Tour gaan vmbo-leerlingen aan de slag met echte vraagstukken van Brabantse maakbedrijven.

Eerste drie edities

Eind 2018 ging de eerste editie van start. Leerlingen van De Nieuwste School uit Tilburg gingen aan de slag met een vraagstuk van bouwbedrijf Heijmans: ontwerp een huis dat je kunt verplaatsen. Tijdens de tweede editie van Makers on Tour stond het voormalige Land van Ooit centraal. Leerlingen van Het Hooghuis uit Oss bogen zich over een nieuwe bestemming voor het roze kasteel. De derde editie eind 2019 stond in het teken van smart-city technologie. Architectenbureau Ariëns-CS vroeg leerlingen van het Maaslandcollege uit Oss om slimme technologische oplossingen te vinden voor het huis, de wijk de stad of bedrijfsleven.

Op eigen benen

En nu eind 2020 is het Maaslandcollege weer bezig met Makers on Tour. Middels de design thinking methodiek gaan derdejaars vmbo-leerlingen aan de slag met een vraagstuk van de gemeente Oss. De leerlingen moeten in groepjes van 3 of 4 een nieuwe manier van energie transitie en/of een verbeterde manier van energie transitie ontwerpen.  Maar deze editie is wel even wat anders dan de afgelopen keer. De school in Oss heeft Makers on Tour namelijk zelfstandig uitgevoerd. Dit betekent dat -los van wat input en advies op de achtergrond van Cubiss en Ontwerperskring Oss – de school zelf aan de slag is gegaan met alle lesdagen. 

Veelbelovend

En de oplossingen zijn tot nu toe veelbelovend. Zo is er een park bedacht met speeltoestellen waar zonnepanelen op worden geplaatst. Ook heeft een groepje fitnessapparatuur bedacht die energie kan opwekken en is een andere groep bezig met het energie opwekken uit rioolwater. Kortom: Erg veel leuke en creatieve oplossingen waar de gemeente zeker wat aan kan hebben. De verwachting is dat de school de komende twee weken gebruikt om de presentatie aan te scherpen. Voor de kerstvakantie zullen zij hun eindproduct presenteren aan de gemeente Oss.

Lees meer over Makers on Tour in ons magazine

Meer weten?
Neem contact op met: