07 december 2018

Makers on Tour van start

Makers on Tour daagt 3e jaars mavo en vmbo leerlingen uit om een oplossing te zoeken voor vraagstukken van Brabantse maakbedrijven. Het doel is om leerlingen de mogelijkheden van (digitale) media en technologie te laten ontdekken. De eerste editie ging op 10 december van start. Makers on Tour is onderdeel uit van het provinciale programma Taal en Media en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Fonds 21.

Op 10 december gingen leerlingen van De Nieuwste School uit Tilburg aan de slag met een vraagstuk van Heijmans. In de ochtend bezochten ze een bouwplaats, in de middag gingen ze bij Cultureel Centrum De Schalm in Berkel Enschot aan de slag met de vraagstukken. “De Nieuwste School vindt het belangrijk dat leerlingen leren vanuit levensechte situaties die betekenisvol voor ze zijn”, vertelt Ingrid Peters, manager onderwijs van De Nieuwste School. “Ze zijn dan gemotiveerder.”

Aan de slag met maken
Tijdens Makers on Tour gaan leerlingen op bezoek bij een bedrijf. Ze krijgen een rondleiding en  horen welk vraagstuk binnen het bedrijf speelt. Daarna gaan ze vier lesdagen lang op zoek naar een antwoord.  Tot slot presenteren de leerlingen tijdens een korte pitch hun oplossing aan een jury. In 2019 zullen nog drie andere Brabantse scholen en Brabantse maakbedrijven aan de slag gaan.

Mes snijdt aan twee kanten
Bij Makers on Tour snijdt het mes aan twee kanten. Voor mavo en vmbo leerlingen is het kans om kennis te maken met de praktijk. Daarnaast leren ze nieuwe vaardigheden zoals mediawijsheid, ICT-basisvaardigheden en creatief denken. Maakbedrijven krijgen een frisse blik op vraagstukken die binnen het bedrijf spelen. Ook maken ze kennis met mogelijke toekomstige werknemers en dragen ze een steentje bij aan maakonderwijs.  Cubiss vindt het belangrijk dat kinderen leren maken. Het stimuleert de creativiteit. Ze leren machines en apparaten begrijpen en daardoor kritisch te denken. 21e eeuwse vaardigheden die hard nodig zijn in de toekomst. Maakonderwijs is een manier om kinderen digitaal geletterd te maken. Zo worden ze zelfredzame burgers die kritisch en actief mee kunnen doen in de samenleving. 

Meedoen? 

In 2019 vinden drie edities van Makers on Tour plaats.  Wil je meedoen? Scholen kunnen zich nog aanmelden. 

 

Vul dit formulier in en we bellen je snel terug voor meer informatie

 

 

 

Contactgegevens
Meer weten?
Neem contact op met: