Datum

Taalambassadeurs in het zonnetje: Piet van Horrik

Cubiss is ontzettend blij met de Brabantse en Limburgse taalambassadeurs en zet ze deze zomer extra in het zonnetje. Gedurende de zomerweken publiceren we twee keer per week een portret van één van de Brabantse en Limburgse ambassadeurs. Vandaag maken we kennis met Piet van Horrik.

Piet van Horrik (69) uit Asten was vijftig toen hij thuis internet wilde hebben en zijn dochter daarbij om hulp vroeg. Zij wilde het formulier best voor hem invullen, op voorwaarde dat hij een cursus communicatie ging volgen. Dat deed hij. Daarna bleef hij doorleren en werd zelfs taalambassadeur. “Ik heb altijd gevochten met Nederlands. Het is zo jammer dat ik het pas op latere leeftijd echt heb geleerd.”

De belangrijkste reden voor de communicatiecursus was volgens Piet dat hij mensen nooit liet uitpraten. “Tijdens de cursus leerde ik dat ik mensen moet aankijken, naar ze moet luisteren en ze vooral moet laten uitpraten. Na deze cursus kon ik een cursus Nederlands gaan volgen. Ik heb nu eenmaal geen talenknobbel. Toen ik begon dacht ik dat het een paar maanden zou duren, maar uiteindelijk ben ik zes jaar lang gegaan en zeker tachtig procent van de lessen aanwezig geweest.”

Na zijn taalcursus probeerde Piet mensen over te halen ook een cursus bij het ROC te gaan doen. Nu het ROC niet meer actief werft, doet hij dat via de stichting ABC en de Stichting Lezen & Schrijven die samenwerkt met Cubiss. Vroeger was Piet ondernemer in de staalbouw. “Dat ik niet goed kon lezen en schrijven was nooit zo’n probleem. Ik kende de mensen met wie ik zaken deed en maakte vrijwel altijd mondelinge afspraken. Dat is nu wel anders. Ondernemers moeten nu offertes schrijven en die moeten taalkundig kloppen.”

"Dat ik niet goed kon lezen en schrijven was nooit zo’n probleem"

Om zich heen ziet Piet mensen die moeite hebben met lezen en schrijven of mensen die het moeilijk vinden om met computers om te gaan. “Dan is het fantastisch als het ze lukt om een bericht te versturen, ook al zit dat vol spelfouten. Mensen moeten dat niet meteen gaan corrigeren, maar blij zijn dat het is gelukt.” Volgens Piet is ‘laaggeletterdheid’ geen goed woord omdat mensen niet weten wat dat inhoudt. “Je kunt beter zeggen dat iemand problemen heeft met de Nederlandse taal, dan weet iedereen meteen waar het over gaat.”

Piet ziet hoe belangrijk taal tegenwoordig is. Advocaten en architecten gebruiken volgens hem heel vaak moeilijke woorden en maken iets soms expres ingewikkeld. Na de cursus schrijft hij nu zelf ook ‘hele mooie brieven’ naar de gemeente over een verkeerssituatie bij hem in de buurt, iets wat hij vroeger nooit zou hebben gedurfd. “Je hebt geen idee van de schaamte, ik heb me heel veel geschaamd. Nu voelde het heel goed om die brieven zelf te schrijven.”

Als vrijwillig chauffeur op de buurtbus komt hij geregeld mensen tegen die niet goed kunnen lezen en schrijven. Als taalambassadeur probeert hij ze te overtuigen ook een cursus te gaan volgen. “Mijn advies voor jongeren: maak je opleiding af, dat is zo belangrijk. Dat had ik zelf ook moeten doen. Het is ontzettend jammer dat ik dat pas op latere leeftijd heb gedaan.”

Alle taalambassadeurs uit deze serie zijn aangesloten bij onze samenwerkingspartners Stichting ABC of Arcus Taal.

Tekst: Tefke van Dijk
Fotografie: Boyd Smith Photo

Naar overzicht Actueel en Blogs >>