Datum

Taalambassadeurs in het zonnetje: Imke Schokker

Cubiss is ontzettend blij met de Brabantse en Limburgse taalambassadeurs en zet ze deze zomer extra in het zonnetje. Gedurende de zomerweken publiceren we twee keer per week een portret van één van de Brabantse en Limburgse ambassadeurs. Vandaag maken we kennis met Imke Schokker.

Imke Schokker (35) uit Brunssum heeft meer eigenwaarde doordat ze beter heeft leren lezen en schrijven. Al ruim tien jaar probeert ze bedrijven en instanties te wijzen op het probleem van laaggeletterdheid. “Met hulp van Cubiss vertel ik mensen erover. Het probleem bestaat en het wordt niet kleiner, alleen maar groter.”

Imke ging vanuit een MLK-basisschool naar speciaal voortgezet onderwijs. Toen ze op haar achttiende van school kwam, had ze veel moeite met lezen en schrijven. Na school ging ze werken bij een sociale werkvoorziening, puzzels inpakken in een fabriek. “Het was heel anders dan mijn vrienden die mavo, havo of atheneum hadden gedaan. Ik ging naar hun eindexamenfeestjes, maar gaf er zelf geen. Ik had geen diploma gekregen.”

Haar werkgever bood haar een cursus aan waarbij ze leerde wat er allemaal bij komt kijken als je in een bedrijf gaat werken. Zo wist ze wat er van haar werd verwacht in de samenwerking met collega’s. Na die cursus wilde ze zelf meer gaan doen met lezen en schrijven. “Ik kreeg vaak commentaar op taalfouten, tijdens chatten via MSN bijvoorbeeld. Ik heb me er nooit voor geschaamd maar het is niet fijn als mensen negatief reageren op taalfouten.”

Imke wilde haar eigen boontjes kunnen doppen en volgde een bijscholing van ruim twee jaar. “Mijn ouders hielpen me wel met dingen maar ik wilde echt zelfstandig zijn, zelf de dingen kunnen doen.” Sinds anderhalf jaar zit ze opnieuw ‘in de schoolbanken’. Op het Arcus College leerde ze meer dan lezen en schrijven, vertelt ze. “Het doet ook wat in je hoofd. Je krijgt meer eigenwaarde. Vroeger moest ik anderen altijd om advies vragen, nu komen mensen met hun vragen naar mij.”

"Nu komen mensen met hun vragen naar mij"

Ze heeft de smaak te pakken en wil nog meer leren. “Als het kan wil ik me aansluiten bij een onderhoudsgroep, of naar een kookcursus. Daarvoor moet je recepten kunnen lezen.” Op zich kan Imke prima koken en ze experimenteert graag, net als haar vader: een beetje van het recept en een beetje van haarzelf. Ze vindt koken zo leuk dat ze zich zelfs heeft opgegeven voor een kookwedstrijd. “Superspannend vind ik dat, vroeger zou ik dat nooit hebben gedaan.”

Door beter te kunnen lezen en schrijven staat Imke nu midden in de maatschappij, vindt ze. “Je kunt veel meer, zoals zelf reizen. Vroeger vond ik het heel moeilijk om de weg uit te zoeken. Nu raak ik niet zo snel meer in paniek.” Imke is blij dat ze op relatief jonge leeftijd de stap heeft genomen om naar Nederlandse les te gaan. “Het is zo jammer als je dat pas doet als je 47 bent. Je hebt dan zoveel gemist en ik kan me voorstellen dat je je dan eenzaam voelt, opgesloten. Als taalambassadeur wil ik mensen laten weten dat ze niet alleen zijn. En ik hoop dat ze open staan voor de lessen.”

Alle taalambassadeurs uit deze serie zijn aangesloten bij onze samenwerkingspartners Stichting ABC of Arcus Taal.

Tekst: Tefke van Dijk
Fotografie: Boyd Smith Photo

Naar overzicht Actueel en Blogs >>