Datum

Taalambassadeurs in het zonnetje: Geoffrey Rochajati

Cubiss is ontzettend blij met de Brabantse en Limburgse taalambassadeurs en zet ze deze zomer extra in het zonnetje. Gedurende de zomerweken publiceren we twee keer per week een portret van één van de Brabantse en Limburgse ambassadeurs. Vandaag maken we kennis met Geoffrey Rochajati.

Geoffrey Rochajati (45) woont in Heerlen, op zo’n tien minuten afstand van het Arcus College. Negen jaar geleden kreeg hij het advies daar een cursus te gaan volgen om beter te leren lezen en schrijven. Hij wist niet dat het bestond. Nu geniet hij als taalambassadeur van alle aandacht voor het probleem van laaggeletterdheid. “Als je alleen komt te staan, is het handig om zelf dingen te kunnen.”

Op het voortgezet speciaal onderwijs heeft de goedlachse Geoffrey naar eigen zeggen ‘niet veel gedaan’. “Ik kon van kinds af aan niet goed horen. Na het overlijden van mijn moeder ben ik bij mijn tante gaan wonen. Zij merkte dat ik de deurbel niet hoorde terwijl ik midden in de kamer was en zo kwam ik bij de kno-arts terecht voor onderzoek. Ik was toen 31 jaar. Ik kreeg gehoorapparaten en er ging een wereld voor me open. Ik had veel meer contact met mensen.” Geoffrey ging zelfs ‘de muziek in’ en speelt nu bij een coverband. “Ik zing en speel luchtgitaar, haha.”

Lezen ging Geoffrey redelijk goed af, maar alles begrijpen was een stuk lastiger. “Bij medicijnen moet je de verpakking goed kunnen lezen. Ik ging altijd naar mijn tante of de buren om samen te lezen wat er precies stond. Schrijven lukte een beetje. Maar een officiële brief naar een instantie, hoe schrijf je die? Met aanhef en alinea’s enzovoort. Dat wist ik niet.” Nadat zijn tante overleed begon hij aan een taalcursus. Via verschillende docenten leerde hij beter lezen en schrijven en daar is hij erg blij mee. “Het is echt heel fijn om alles zelf te kunnen”, zelf Geoffrey glimlachend.

"Het is echt heel fijn om alles zelf te kunnen"

Geoffrey werkt bij een wasserij. Hij strijkt er kleren. Toen kreeg hij de vraag in de kantine iets voor te lezen uit een boekje en merkten zijn collega’s dat hij dat niet goed kon. Hij vertelde er voor het eerst zijn verhaal. “Niemand wist ervan op mijn werk. Raar, hè.” Na het verhaal in de kantine werd hij taalambassadeur bij het Arcus College en draagt op die manier bij aan de activiteiten van Cubiss.

Als taalambassadeur geeft Geoffrey samen met Arcus-docent Dick van Zomeren en Ivette Sprooten van Cubiss interviews en vertelt zijn verhaal aan wie het maar horen wil. Hij doet dat met veel plezier, want hij komt hierdoor op allerlei bijzondere plekken. “Zo had ik op één dag een radio- en televisie-interview bij L1. Daarvoor mocht ik van mijn baas even weg van mijn werk. Ook kwam ik met een verhaal in de krant en toen mensen me belden omdat ze mijn foto in de krant zagen, was ik onderweg naar de Ridderzaal voor een bijeenkomst met prinses Laurentien. Ik was op slag een beroemde Limburger!”

Alle taalambassadeurs uit deze serie zijn aangesloten bij onze samenwerkingspartners Stichting ABC of Arcus Taal.

Tekst: Tefke van Dijk
Fotografie: Boyd Smith Photo

Naar overzicht Actueel en Blogs >>