Datum

De Luisterfiets is live!

Een fiets die fragmenten uit een luisterboek laat horen zolang de trappers draaien. Om mensen die niet zo snel een boek lezen of een Bibliotheek binnen stappen verhalen te laten ontdekken. Dat is het idee achter de door Cubiss ontwikkelde Luisterfiets. De eerste fiets is op 24 juni feestelijk in gebruik genomen in Speeltuin Leonardus in Helmond.

Bibliotheek Helmond-Peel vroeg Cubiss vorig jaar om een product te ontwikkelen waarmee mensen in aanraking komen met taal terwijl ze bewegen. Het product moest ook de drempel om een Taalcafé binnen te stappen verlagen. Het resultaat is de Luisterfiets.  Een fiets op een standaard met daarop een tablet gemonteerd. Hierop staan door de Bibliotheek geselecteerde thema’s en fragmenten van boeken. Bijvoorbeeld over voetbal of de geschiedenis van de Vlisco-fabriek in Helmond. Zolang er gefietst wordt, speelt de fiets audiofragmenten van de boeken af.  

Wat is een geschikte locatie?

De Luisterfiets stond als eerste bij speeltuin Leonardus in Helmond. Er is een Taalpunt waar iedereen die moeite heeft met taal of rekenen terecht kan. Ook is er een drukbezochte Beweegtuin waar wijkbewoners gratis sportlessen krijgen. Bewegen en taal gaan dus sowieso al hand in hand op deze plek. Vervolgens stond de Luisterfiets bij de feestelijke opening van bibliotheek in Hoensbroek in de culturele instelling SCHUNCK, samen met de muziekschool in het Broeklandcollege.  Via de Nacht van cultuur bij Bibliotheek Helmond, ging de fiets naar het Boek!e Woek!e Festival in Glaspaleis SCHUNCK in Heerlen.

Even proberen?

De fiets gaat de komende maanden op aanvragen langs locaties in Limburg en Brabant. Kijk hier:

12 november – bij de Cubiss Kennisdag in Theater aan de parade in ‘s-Hertogenbosch 

14 november - bij Co-Lab bijeenkomst in Studenthotel Eindhoven

Wil jij de Luisterfiets ook inhuren? Neem contact met ons op: 

Limburg

Bekijk de factsheet met alle informatie voor Limburg. En bekijk het overzicht van de audiofragmenten.
Meer weten? Ilse Lodewijks kan je er alles over vertellen. 

Brabant

Bekijk de factsheet met alle informatie voor Brabant. En bekijk het overzicht van de audiofragmenten.
Meer weten? Hans Klink kan je er alles over vertellen. 

Cubiss in het AD! Luisteren naar verhalen op de Helmondse luisterfiets:  https://www.ad.nl/helmond/al-fietsend-luisteren-naar-verhalen-op-helmondse-luisterfiets~aa06d430/

 

De Luisterfiets is mede ontwikkeld door het Helmondse bedrijf Embedded Fitness. 

 

 

 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>