24 juni 2019

De Luisterfiets is live!

Een fiets die fragmenten uit een luisterboek laat horen zolang de trappers draaien. Om mensen die niet zo snel een boek lezen of een Bibliotheek binnen stappen verhalen te laten ontdekken. Dat is het idee achter de door Cubiss ontwikkelde Luisterfiets. De eerste fiets is op 24 juni feestelijk in gebruik genomen in Speeltuin Leonardus in Helmond.

Bibliotheek Helmond-Peel vroeg Cubiss vorig jaar om een product te ontwikkelen waarmee mensen in aanraking komen met taal terwijl ze bewegen. Het product moest ook de drempel om een Taalcafé binnen te stappen verlagen. Het resultaat is de Luisterfiets.  Een fiets op een standaard met daarop een tablet gemonteerd. Hierop staan door de Bibliotheek geselecteerde thema’s en fragmenten van boeken. Bijvoorbeeld over voetbal of de geschiedenis van de Vlisco-fabriek in Helmond. Zolang er gefietst wordt, speelt de fiets audiofragmenten van de boeken af.  

Logische plek

De speeltuin Leonardus is een logische plek voor de fiets. Er is een Taalpunt waar iedereen die moeite heeft met taal of rekenen terecht kan. Ook is er een drukbezochte Beweegtuin waar wijkbewoners gratis sportlessen krijgen. Bewegen en taal gaan dus sowieso al hand in hand op deze plek.

Meer weten?

De Luisterfiets is mede ontwikkeld door het Helmondse bedrijf Embedded Fitness. De fiets blijft tot begin september in de Speeltuin in Helmond staan. Iedereen die wil kan er tijdens openingstijden gebruik van maken. Daarna komt de fiets bij andere bibliotheken te staan. Binnenkort krijgt ook Limburg een eigen Luisterfiets. Meer weten? Hans Klink kan je er alles over vertellen. 

 

 

 

 

 

Meer weten?
Neem contact op met: