Blog

Als je als docent of bibliotheekprofessional met 'data' aan de slag wilt, kan dat best overweldigend zijn. Hier hebben we enkele bestaande lesplannen op een rijtje gezet, om jou wat op weg te helpen.

· De Baas op internet. In de zes lesmodules van De Baas Op Internet leren kinderen tussen 10 en 14 jaar alles over de belangrijkste spelers op het web, wat data is, hoe SnapChat werkt en wat een cookie is.

· Met Databaas 2.0 gaan kinderen aan de slag met online privacy, op school of in de bibliotheek

· Lespakket Privacy, Autoriteit Persoonsgegevens, 2018. Doelgroep: PO 7-8
Te downloaden lespakket, ontwikkeld vanwege de AVG, dat leraren en leerlingen tools biedt om meer zeggenschap te krijgen over hun persoons-gegevens. Het onderwerp wordt belicht vanuit het grondrecht op privacy. 

· In What the #hack?! confronteert rapper en presentator Yes-R nietsvermoedende internetgebruikers met hun onvoorzichtige social mediagedrag. Yes-R toont met tests en verborgen cameragrappen aan wat er allemaal mis kan gaan wanneer selfies, wachtwoorden en privacygegevens op straat komen te liggen.

· Online Masters Doelgroep: PO 7-8, VO 1-2
Gratis online lesprogramma (vier modules) waarbij verschillende masters uit het vak leerlingen aan de hand van video’s meenemen in hun wereld. In de module safe masters is aandacht voor online veiligheid, hack-check, digitale voetafdruk.

· Special Agents, Stichting Digital Playground, 2019. Doelgroep: PO 7-8
Online les (75 min.) waarin leerlingen als rechercheur een internetcrimineel proberen te ontmaskeren. Ze leren over online veiligheid en privacy. De gratis les staat op Specialagents.nl

· Op veiliginternetten.nl krijg je veel tips om je digitale sporen te wissen

· Ook op autoriteitpersoonsgegevens.nl lees je over de bescherming van je persoonsgegevens

· Met de tool My Data Done Right krijg je inzicht in welke persoonlijke gegevens organisaties over jou in handen hebben en kun je een beroep doen op de privacywet.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>
Laatste blogs van Lonneke Jans