Blog

Leren door te maken: ervaar het zelf

Van de smartphone in je hand, de brug waar je vanmorgen overheen reed tot de stoel waar je nu op zit: bijna alles om ons heen wordt bedacht en gemaakt. Dat vraagt onder andere om creativiteit, probleemoplossend vermogen en samenwerking. Vaardigheden die vallen onder digitale geletterdheid en die we al vroeg kunnen stimuleren. Hoe kan jij de makers van de toekomst helpen hun talenten te ontdekken en in de breedte te ontwikkelen? Met maakonderwijs!

Er zijn allerlei manieren om de benodigde digitale geletterdheid bij leerlingen te ontwikkelen. Maken is daar één van. Ga maar na. Wanneer je iets maakt, begin je met het oplossen van een probleem of vraagstelling. Het hele proces is een voortdurend onderzoek naar een zelfgemaakte oplossing, wat tussentijds vraagt om je plan bijstellen en leren van de fouten die je maakt. Dat eist behoorlijk wat creatieve denkkracht. Tegelijkertijd laat het je kritisch kijken naar bestaande oplossingen, ook al zo’n belangrijke vaardigheid!

Begrip voor de wereld om ons heen
De wereld om ons heen verandert. Daar moeten we onze leerlingen op voorbereiden. Dat kan alleen als het onderwijs mee verandert. Om niet achterop te raken, is het van belang om de nieuwe technieken en media te snappen en aloude ambachten in de vingers te hebben. Maken is simpelweg hét middel om jezelf en leerlingen klaar te stomen voor de veranderende samenleving. Essentieel dus dat je er als leraar of bibliotheekprofessional zelf ook wat van kan, en het proces als coach kunt begeleiden.

Toch is maken en digitale geletterdheid nog geen structureel onderdeel van de dagelijkse (les)praktijk. Het is onbekend, onbemind en dat maakt de drempel voor professionals hoger om ermee aan de slag te gaan. Cubiss weet dat wanneer je zelf ervaart dat maken helemaal niet ingewikkeld is, je het beter in de praktijk kunt overbrengen. Ontwerpen en uitvinden is de perfecte manier om problemen om te lossen en zo te werken aan digitale geletterdheid. Bovendien weet je hoe je kinderen aanmoedigt om niet alleen consument van technologie te zijn, maar juist leert de regie in eigen handen te nemen en zelf producent te worden.

Ontdek de uitvinder in jezelf, meld je aan
Dus: word ook uitvinder, robotbouwer of stoelontwerper! Dompel jezelf onder in maakonderwijs op 12 en 13 oktober a.s.. Als deelnemer van het Teacher Maker Camp (TMC), georganiseerd door Hogeschool de Kempel en Cubiss, ervaar je de verbazing, frustratie en trots van het zelf maken. In twee dagen omarm je digitale geletterdheid, ontdek je maakapparatuur als een 3D-printer, lasersnijder en vinylplotter, maar kies je net zo goed voor oude ambachten. Tijdens het TMC krijg je volop inspiratie om zelf met jouw klas of groep op jouw eigen manier te werken en ontdek je hoe maken past binnen het ontwikkelen van die noodzakelijke digitale geletterdheid.

Meld je nú aan voor het TMC en verruim je kennis om leerlingen op te leiden tot kritische wereldburgers. Je hoeft geen technisch expert te zijn om mee te doen; het programma is voor iedereen toegankelijk. Iedereen werkt op zijn eigen niveau. Na afloop kun je contact houden met elkaar via Mediapakt.nl of een van onze offline Meet-ups, zodat het maakvlammetje blijft branden.

Lees meer over Teacher Maker Camp

 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

Laatste blogs van Mirjan Albers