Datum

Kan Bksy helpen de bibliotheekfunctie anders in te vullen?

Brabantse bibliotheken starten pilot met Bksy-app

Bibliotheken transformeren van ‘uitleenfabrieken’ naar informatiemakelaars, die anticiperen op maatschappelijke ontwikkelingen en vraagstukken. Daarbij lijkt collectioneren in de traditionele vorm niet meer passend. Waarom zouden bibliotheken stapels populaire titels blijven aanschaffen, wetend dat ze na bepaalde tijd uit beeld van de lezers verdwijnen? Hoe faciliteren we de uitleen van boeken in kernen waar geen fysieke bibliotheek aanwezig is? En hoe maken we interessante collecties bij mensen thuis voor een breder publiek beschikbaar?

‘Bsky faciliteert ontmoeting rondom boeken’

De app Bksy lijkt op deze vragen antwoord te kunnen geven. De app – een eerste versie werd gelanceerd in 2015 – maakt het mogelijk om fysieke boeken te delen, te ruilen én om leeservaringen te delen. Met de app kan de gebruiker een inventarisatie maken van zijn of haar boekenkast en vervolgens vrienden boeken laten lenen uit die boekenkast. Bksy omschrijft zichzelf ook wel als 'de leukste en grootste bibliotheek van Nederland'. Zonder een concurrent te willen zijn voor bibliotheken. “De bibliotheek is nog steeds een plek waar boeken, mensen, delen en ontmoeten samen komen. Bksy is een app die deze ontmoeting rondom boeken faciliteert”, aldus mede-initiatiefnemer en -ontwikkelaar Robbin Reijnen. Dat de app als innovatief bestempeld mag worden, blijkt wel uit het feit dat Bksy op 16 juni jl. de KNVI Innovatie Award won, toegekend door informatieprofessionals.

Nieuwe optie: boekenclub

Mede-initiatiefnemer Reijnen kwam onder meer in contact met Bibliotheek Eindhoven en vervolgens ook met Cubiss. Wij zijn enthousiast en denken graag na over de rol die bibliotheken kunnen vervullen in aansluiting op Bksy. Kan Bksy helpen de bibliotheekfunctie op een andere manier in te vullen? Via het programma Bieb Lab Brabant volgt Cubiss de ervaringen (en doorontwikkeling) op de voet. We faciliteren de pilots in de deelnemende bibliotheken, ondersteunen ze in de lopende samenwerking en vormen samen een werkgroep waarin we alle bevindingen delen. Een eerste resultante van de samenwerking is al zichtbaar: op verzoek van de bibliotheken is de app onlangs uitgebreid met de optie een boekenclub te starten.

Gefaseerde uitrol

De pilot loopt door tot en met 2017, waarbij we in fasen gaan werken:

  • niet-lezers en lezers worden bijeengebracht
  • we stimuleren het onderling ruilen van boeken
  • integratie van de app met de catalogus van de bibliotheek

“Zoek je straks een boek via Bksy, dan geeft de app ook de beschikbaarheid van de lokale bibliotheek aan. Andersom kan de bibliotheek voor bijvoorbeeld recreatieve boeken (die veel in Bksy staan) verwijzen naar de beschikbaarheid in de Bksy app. Deze wisselwerking gaat echt veel opleveren. Voor zowel Bksy, als de lokale bibliotheek”, zo vertelde Reijnen daarover in juni in Bibliotheekblad.

 

Bksy zelf uitproberen? Lees hier meer over de Bksy-app en download ‘m (gratis).

Naar overzicht Actueel en Blogs >>