Blog

De DigiTaalexpeditie

Ik hou van taal en ik hou van games. Met veel plezier heb ik me de afgelopen tijd bezig gehouden met het vinden van de connectie tussen games en taal.

Het begon met taal, al even geleden. Bij Cubiss is de Taalexpeditie ontwikkeld. In deze mobiele escape room ervaar je zelf hoe het kan voelen om laaggeletterd te zijn. Deze Taalexpeditie is de afgelopen jaren met succes ingezet bij verschillende bijeenkomsten, vergaderingen of als activiteit. Er wordt vaak over laaggeletterd  gesproken. Maar hoe het voelt om laaggeletterd te zijn, is een ander ding. Na de Taalexpeditie bekenden mensen vaak het nu toch anders te zien en dat hun ogen geopend zijn.

Ondanks het succes van de Taalexpeditie zijn er ook wat nadelen. We moeten zorgen dat de installatie bij de locatie komt. Het kost tijd en moeite om alles in te plannen, de mensen in de locatie bij te praten, mensen in de escape room te krijgen, alle uitleg te geven, etc.  Plus; de welbekende coronacrisis helpt ook niet mee, we werken vooral vanuit huis. Dus hoe kunnen we diezelfde ervaring nog aanbieden? Met die vraag ging ik deze zomer aan de slag.

Ik ben zelf dol op puzzels, games en escape rooms, dus om er zelf een te maken was natuurlijk al een droom. De eerste stap was het huiswerk. "Wat zijn alledaagse dingen die ineens een stuk moeilijker zijn als je laaggeletterd bent?" Veel dingen kwamen naar boven in verschillende gesprekken en artikelen. Dingen als het kunnen onderscheiden van belangrijke rekeningen, contracten voor het werk, maar ook dingen als een boodschappenlijstje kunnen ineens een drempel opleveren.

Vervolgens was de uitdaging "hoe maak je hier leuke puzzels van?". Gelukkig heb ik eerder met Don Blaauw van No More Mondays samengewerkt en hij heeft vrij snel een 360 graden ruimte vol met mijn ideeën uitgewerkt.

Sommige dingen voelden te makkelijk, anderen weer te moeilijk maar met de feedback van experts staat ie nu helemaal online klaar: de DigiTaalexpeditie!

Het is zo gemaakt dat het op bijna elke device, telefoon of computer gespeeld kan worden, dus het gesprek komt overal binnen. Iedereen kan nu in eigen tijd ervaren hoe belangrijk taal is. En hoe lastig het is als je laaggeletterd bent.

Van de reacties van spelers tot nu toe word ik erg gelukkig: net moeilijk genoeg om een echte ervaring te geven, maar duidelijk genoeg dat het om laaggeletterdheid gaat.

Mijn hoop is dat de DigiTaalexpeditie nog verder reikt dan het "originele model" en overal het gesprek op gang brengt over laaggeletterdheid. 

Klik voor meer informatie op deze pagina.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>