Blog

Het hele gezin betrekken bij een taal-activiteit

In mei/juni en december heeft Cubiss een bijdrage geleverd aan een kookchallenge van Stichting Het EETschap en Weekendschool Petje af. Een mooi iniatief waarbij kinderen met een achterstand (sociaal, emotioneel of maatschappelijk) vanuit huis een aantal kookworkshops volgden.

Er zijn twee kookchallenges georganiseerd. Het initiatief had een onverwacht bijeffect, want al snel bleek dat kinderen hun enthousiasme over het koken overbrachten op hun ouders. De kookchallenge was gericht op de kinderen maar het zorgde ervoor dat kinderen met ouders in gesprek gingen over eten, dat ze samen in kookboeken gingen snuffelen en familierecepten kookten. Het hele gezin oefende dus met basisvaardigheden, zoals lezen en rekenen; precies wat we met de gezinsaanpak graag willen.
Wat kunnen we leren van dit initiatief?

Ouders bereiken via een activiteit voor hun kinderen

De kinderen die meededen aan de kookworkshops volgden deze online via Teams. In de meeste gevallen zaten ze aan de keukentafel en luisterden ouders en soms ook broertjes en zusjes mee. Op deze manier waren de ouders betrokken (of ze nou wilden of niet). Waren de bijeenkomsten in reallife geweest, dan waren de ouders daar hoogst waarschijnlijk niet bij geweest. Nu zagen en hoorden ze het plezier van hun kinderen en hielpen hier en daar een handje. De drempel om als ouder betrokken te zijn was dus erg laag.  

Samen eten zorgt voor verbinding

De kinderen maakten tijdens de workshops kleine gerechtjes, die ze na de workshop konden delen met hun gezinsleden, bijvoorbeeld granola. Voor veel kinderen was dit hun eerste zelfstandige ervaring met koken en ze waren dan ook vol trots als ze het hun ouders konden voorschotelen. De ouders waren minstens net zo trots! Het eetmoment werd hierdoor dus extra speciaal; samen aan tafel mét aandacht voor elkaar en voor het resultaat van de workshops. Een mooie uitwerking van de gezinsaanpak.

Zoek een samenwerkingspartner

Dalila Sayd van Stichting het EETschap wilde kinderen tijdens de corona-lockdown leuke en leerzame kookworkshops aanbieden. Zij had zelf nog geen contacten met kinderen uit de doelgroep en heeft daarom stichting Petje af benaderd. En met succes, want zo had ze in één keer een groep van meer dan twintig enthousiaste kinderen te pakken. 

Deze ervaringen met de twee kookchallenges bieden inspiratie voor gezinsaanpakactiviteiten. Door de drempel laag te houden voor ouders en ze hier en daar mee te laten helpen, raken ook de ouders beter betrokken met de activiteiten. Want wat georganiseerd werd als een leuk aanbod voor de kinderen, resulteerde in een activiteit waarin het hele gezin betrokken was en nieuwe dingen leerde!

Bekijk de eindrapportage met succesfactoren, geleerde lessen én foto's van de gerechten.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>