Blog

Voor Kind & Media schreef Mirjan Albers een blog over het MediaGroeiBoekje, een boekje voor ouder én kind dat door Cubiss is uitgegeven.

Het Boek van Ikke als inspiratie

Toen mijn oudste geboren werd, kreeg ik van mijn moeder het Boek van Ikke, een baby-groeiboek waarin ik de ontwikkeling van mijn dochter Esmee kon bijhouden. Een fantastische herinnering voor ouder én kind. Dat vormde de basis voor het MediaGroeiBoekje, een idee waar ik al een aantal jaar mee rond liep, voordat het afgelopen jaar werkelijkheid werd. Zou het niet mooi zijn als je als ouder ook die andere belangrijke gebeurtenissen, gericht op taal en media, kunt bijhouden voor jezelf en voor je kind later? De favoriete rijmpjes en knisperboekjes rond de eerste verjaardag, apps en tekenfilmpjes tijdens de peuter- en kleuterleeftijd.

1+1=2

Als adviseur Digitale Geletterdheid bij Cubiss raakte ik in gesprek met de mediacoaches van Bibliotheek Eindhoven. Zij zochten ter promotie van de Media Ukkie Dagen nog een goed idee. Eén en één is twee: samen hebben we het MediaGroeiBoekje gevuld. Naast originele invuloefeningen bestaat het boekje ook uit concrete tips voor ouders om ze wegwijs te maken in mediaopvoeding. Wist je bijvoorbeeld dat het jonge kind al onbewust in het brein de handeling en het gedrag van volwassen op een smartphone registreert? En dat je door samen bezig te zijn met media niet alleen voor plezier, maar ook voor veiligheid zorgt? Met deze en andere tips is er een praktische gids ontstaan om de taal- en mediaontwikkeling van kinderen van 0 tot en met 6 jaar op een laagdrempelige manier bij te houden en bij te sturen.

Tweede druk

Dit jaar zijn de Media Ukkie Dagen van 6 tot en met 13 april. En vanwege de vele enthousiaste reacties op onze eerste uitgave, brengt Cubiss nu een herziene versie van het MediaGroeiBoekje uit. Een tweede druk! Met nieuwe tips en natuurlijk aangevuld met de MediaDiamant. Een opvoedmodel dat is ontwikkeld door verschillende Nederlandse experts in mediaopvoeding om opvoeders hierin wegwijs te maken.

Professionals rondom het jonge kind, die ouders een steuntje in de rug willen geven als het gaat om taal- en mediaopvoeding, kunnen het MediaGroeiBoekje gebruiken om het gesprek te openen. Het dagboekje is bedoeld om uit te delen en daarom per 100 stuks verkrijgbaar via de webshop van Cubiss.

 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

Laatste blogs van Mirjan Albers