16 december 2020

Samen op weg

Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, kijk ik er, ondanks het fysieke gemis van collega’s, er toch positief en hoopvol op terug. Ik denk dan aan het werkbezoek (of eigenlijk schoolreisje ;-) op 17 januari 2020 aan De Krook in Gent met de directeuren en dan vooral aan de quiz in de bus die werd gewonnen door Marc Rodenburg :)

Eindstand Krook quiz.JPG

Maar ook aan de eerste gezamenlijke advertentie in Zuiderlucht van de bibliotheken in het kader van de Boekenweek:

Boekenweek 2020.jpg

Vol in de voorbereiding op de Stamtafel Programmering, op 16 maart, moesten we opeens vol in de remmen en het roer omgooien. De Stamtafel Programmering werd opeens de eerste online Stamtafel, en die presenteerde we op 23 april 2020. Met medewerking van Sjanneke Hendrix (programmavoorzitter Zomerparkfeest) en Johan Hauser (programmeur Poppodium Grenswerk). En door de hele nieuwe online beleving en wereld, kun je dit nu nog terugkijken!

In het kader van een Leven Lang Leren/Ontwikkelen had ik de mooie taak om Limburgse bibliotheken met programmeringswensen te koppelen aan externe partijen. Want je bereikt meer door samen te werken. Hoe vergroot je je doelgroep, beter nog, hoe  bereik je ze. Want er gebeurt zoveel meer in de bieb dan de mensen weten. Tijdens deze zeer interactieve Stamtafel haalden we 6 vraagstukken op van bibliotheken, alle zes totaal verschillend, en we konden ze meteen koppelen aan externe partijen. Geen zorgen, we blijven inspireren! Want deze ervaringen komen naar je toe in de vorm van een inspiratiedocument.

Zoals jullie waarschijnlijk al hebben vernomen, ga ik Cubiss verlaten en kijk (nu al) met veel plezier en vol trots terug op ons team. Als je dit (kleine) team het vertrouwen en de vrijheid geeft, zie je dat er mooie dingen ontstaan. Ik denk aan het samen organiseren van de Stamtafels, het samen opleveren van de wekelijkse nieuwsbrief maar vooral (voor corona) het samen vergaderen en kletsen aan de lekkere koffie en gember(neutrale ;)thee - daar kunnen de koffieautomaten in Tilburg niet aan tippen!

Ook het opzoeken van samenwerking met externe partners zoals Hogeschool Zuyd (Bobcatsss in Parijs met Raoul Boers en Dave Krapels) en ECCW (Jeroen Duijssens) heb ik altijd graag gedaan. Ik hoop dat deze contacten worden voortgezet en uitgebreid.

Ik verheug me op de uitkomst van de gezamenlijke programmering van meerdere Limburgse bibliotheken. Hopelijk inspireert om sommige zaken gezamenlijk af te stemmen en uit te voeren. Ik kijk uit naar de eerste gezamenlijke (online) programmering waarvoor ik me kan inschrijven/aanmelden.

Mocht het nog niet duidelijk zijn: ik wil de collega's en directeuren van de Limburgse bibliotheken bedanken voor de prettige samenwerking en ik wens iedereen een mooi en inspirerend 2021.