Datum

Gezinsaanpak update februari 2021

De gezinsaanpak beoogt dat ouders hun kinderen ondersteunen en stimuleren in de taalontwikkeling. Ook kunnen ouders werken aan hun eigen basisvaardigheden. Dit is een effectieve aanpak om de cyclus van laaggeletterdheid te doorbreken. Wanneer ouders zelf goed taal-, reken- en digivaardig zijn, kunnen zij de nieuwsbrief van school lezen, formulieren invullen, snappen wat hun kind op tablet kan of afspraken met de juf begrijpen.
 
Inmiddels zijn er rondom de gezinsaanpak veel stappen gezet in de bibliotheekbranche. Denk aan het in kaart brengen van best practices, het opstellen van richtlijnen voor kansrijke activiteiten binnen de gezinsaanpak en het ter beschikking stellen van diverse subsidieregelingen. Ook heeft Cubiss samen met de bibliotheken gewerkt aan verschillende producten, zoals BoekStartTrommels en BoekenPret 2.0 en zijn er diverse praatplaten en (mini-)workshops rondom (voor)lezen ontwikkeld.
 
Om de gezinsaanpak verder vorm te geven heeft Cubiss in 2020 een Expertiseteam Gezinsaanpak opgericht met daarin adviseurs die betrokken zijn bij verschillende projecten in zowel Limburg, Utrecht als Brabant.
Dit team bestaat uit Leyla Tapan, Marloes Antens en Paula LangenHannah Schouten zal na haar zwangerschapsverlof weer aansluiten
 
In deze themamail nemen we je mee in alle recente ontwikkelingen rondom de gezinsaanpak. Laat je informeren en inspireren!
 

Subsidieregelingen

Op dit moment lopen er twee subsidieregelingen op het gebied van de gezinsaanvraag. Tot 28 februari 2021 kun je je aanvraag indienen.
Wil je met een Cubiss-adviseur sparren over je subsidieaanvraag of je aanpak, neem dan contact op met ons.

Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls laagtaalvaardige ouders (Koninklijke Bibliotheek)
Voor elke bibliotheekorganisatie is 4.200 euro beschikbaar. Dit bedrag kun je vooral gebruiken voor bestaande projecten en activiteiten rond de gezinsaanpak met een focus op laagtaalvaardige ouders die een extra impuls kunnen gebruiken. Het gaat om aanbod dat loopt van 1 januari tot en met 31 december 2021. Vraag de subsidie aan.

Subsidieregeling Tel mee met Taal 2021-2024  - laaggeletterde ouders
Ook dit jaar is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen om laaggeletterde ouders te ondersteunen. Het moet hierbij gaan om activiteiten die betrekking hebben op het bevorderen van een educatief thuismilieu, het stimuleren van een educatief partnerschap tussen ouders en school en het verbeteren van de (digitale) geletterdheid van ouders. Meer informatie.

Producten

Praatplaat - de Bibliotheek voor jou en je gezin
Cubiss ontwikkelde een (aan jouw bibliotheek aanpasbare) praatplaat waarmee je eenvoudig kunt uitleggen én laten zien welke diensten jouw bibliotheek in huis heeft voor laagtaalvaardige gezinnen. Bibliotheekmedewerkers en/of vrijwilligers kunnen het bespreken en uitdelen in taalcafés, voorlezers van de VoorleesExpress kunnen het inzetten bij gezinnen thuis. Of gebruik het tijdens ouderavonden op scholen

Publicatie Tekstloze prentenboeken en praatplaten
Ken je onze publicatie over tekstloze boeken en praatplaten al? Beide zijn fantastische hulpmiddelen om taalvaardigheid en meertaligheid van kinderen én volwassenen te stimuleren.

Boekenpret 2.0
Samen met bibliotheek Helmond-Peel, en later Nieuwe Veste is gekeken naar hoe we Boekenpret zo kunnen inzetten dat ook anderstalige gezinnen er gebruik van kunnen maken. Voor Boekenpret 2.0 zijn de speel-ontdekboeken voor thuis vertaald in de betreffende thuistalen. Wil jij ook aan de slag met Boekenpret 2.0? In de evaluatie van Boekenpret 2.0 vind je allerlei handvatten voor een spoedig verloop.

BoekStartTrommels 
Afgelopen jaren zijn veel Limburgse en Brabantse bibliotheken aan de slag gegaan met de BoekStartTrommel: een broodtrommel, gevuld met voorleesmateriaal voor tweejarigen, tips over voorlezen en informatie over de bibliotheek, gericht op ouders van jonge kinderen. Laat je inspireren hoe de bibliotheken het hebben ingezet.
De Limburgse bibliotheken krijgen opnieuw de kans om mee te doen aan dit succesvolle traject. Bekijk de oproep voor Limburgse biebs. 

Voor Limburgse bibliotheken - Stamtafel Taal & Gezin

Heb je je al aangemeld voor de Stamtafel Taal & Gezin op 16 maart? We zijn druk bezig met het programma, maar hierbij alvast een tipje van de sluier: de (laagtaalvaardige) ouders van het jonge kind staan in het middelpunt.

Landelijke publicaties 

Best practices
Ten behoeve van de subsidieregeling Kwaliteitsimpuls laagtaalvaardige ouders zijn acht aanpakken van bibliotheken uitgewerkt. De beschreven aanpakken zijn elk voorzien van een korte omschrijving met minimale voorwaarden voor succes, een concreet stappenplan en informatie over hoe het werkt in de praktijk. Kortom, veel informatie die jou op ideeën kan brengen. Bekijk ze hier.

Criteria voor kansrijke activiteiten binnen de gezinsaanpak
Wil je aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaringen je gezinsaanpak activiteiten sterker en effectiever maken? Bekijk dan de criterialijst voor kansrijke activiteiten binnen de gezinsaanpak van laaggeletterdheid. Je vindt in dit document aanbevelingen om je aanpak aan te scherpen. Daarnaast kun je deze lijst inzetten bij het formuleren van je aanvraag voor de subsidieregelingen.

Meer informatie

Kijk voor meer inspiratie regelmatig op de website van Cubiss. We hebben hier een speciale pagina rondom de gezinsaanpak ingericht. Deze blijven we constant aanvullen met blogs, nieuws, subsidieregelingen, lokale én landelijke goede voorbeelden. En word lid van de biebtobieb-groep gezinsaanpak.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>