16 december 2020

Digitale deuren openen

Helaas hebben we het afgelopen jaar de fysieke deuren niet altijd kunnen open gooien voor bezoekers, hoe graag we ook willen. De digitale deuren daarentegen wel! Het afgelopen jaar hebben we veel geleerd over hoe we onze bezoekers online kunnen bereiken en bedienen. Deze ervaringen deelden we met elkaar in de bijeenkomsten die we organiseerden vanuit het project digitalisering.

Tijdens de Stamtafel digitalisering presenteerden twee bibliotheken hoe zij dit in de praktijk aanpakken. BiblioPlus vernieuwde de bibliotheekwebsite, Centre Céramique startte een traject voor promotie van digitale bronnen via memes op social media

Cubiss en de bibliotheken deden ook veel ervaring op hoe we op een digitaal veilige manier online bijeenkomsten kunnen organiseren, en welke tools daarvoor het meest geschikt zijn. Tijdens de Stamtafel digitale veiligheid verkenden we de verschillen en aandachtspunten voor veilig werken op kantoor- en in de thuissituatie.

Bij de Stamtafel digitalisering bleken er zoveel vragen te zijn bibliotheken over het IBL-V (onderling leenverkeer) en de nieuwe WorldCatroute dat we twee druk bezochte spreekuren organiseerden. Volgend jaar weer!

We ondersteunden dit jaar - en ook volgend jaar! - bibliotheken bij de invoer in G!DS van het brede aanbod basisvaardigheden van bibliotheken en lokale aanbieders. De medewerkers van de Informatiepunten Digitale Overheid in de bibliotheken kunnen met hulp van deze informatie mensen snel en warm doorverwijzen naar een voor hen passende cursus of andere dienst.

Waar ik ook trots op ben; we trokken dit jaar steeds meer samen op met de Brabantse bibliotheken in het organiseren van bijeenkomsten en het uitbrengen van nieuwsbrieven. En ik ben trots op de samenwerking tussen Cubiss, de bibliotheken en de KB. Zo werd het memestraject met Centre Céramique enthousiast opgepakt door de KB.

Toekomst

De invulling van Team Digitalisering verandert volgend jaar. Hans Klink gaat Cubiss verlaten per 1 januari, ik ga eind januari met pensioen. Momenteel wordt een nieuwe projectleider digitalisering geworven. Teamlid Henny Melis is ook volgend jaar beschikbaar voor de servicedesk LDI en de ondersteuning voor G!DS invoer basisvaardigheden. Hierin, evenals op het gebied van digitale innovatie, werkt Cubiss nauw samen met BiSC. En gelukkig kunnen de Limburgse bibliotheken op het gebied van digitale veiligheid en privacy ook weer rekenen op de ondersteuning door Theo Kusters als Functionaris Gegevensbescherming.

Wat gaan we doen?

Ook volgend jaar organiseren we vaste bijeenkomsten en nieuwsbriefmomenten. En er blijft ruimte om in te spelen op de actualiteit en vragen van bibliotheken.

De uitdaging voor volgend jaar zit 'm in de verdere doorontwikkeling van de online bibliotheek. Ik denk aan het vergroten van het bereik van de bibliotheekwebsite. Kijkend naar BiblioPlus en de voorbeeld bibliotheekwebsite die de KB momenteel ontwikkelt.

Daarnaast is het echt belangrijk om meer in te zetten op het gebruik van social media om alle interessante content die de bibliotheek te bieden heeft onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Een voorbeeld daarvan is de Bibliotheekverrijker.

En we gaan volgend jaar nog veel meer doen op het vlak van innovatie en veiligheid. Kortom, genoeg te doen.

Dank!

Ik wil alle bibliotheken, en dan met name de contactpersonen digitale bibliotheek en digitale veiligheid, het team digitalisering van Cubiss Limburg én Brabant, Theo Kusters, Bertil Voogd en Martijn van Wensveen van de KB, en alle andere betrokkenen hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking dit jaar en de mooie resultaten.

Ik wens je een heel mooi 2021 toe waarin we weer tot een gezonde balans tussen offline en online kunnen komen.

Fried

Ps heb je onze laatste handreiking Werken aan het aanbod van digitale vaardigheden al gelezen? Is zeker de moeite waard!