08 februari 2021

Fanfiction in de bieb

Hoe kan fanfiction jongeren betrekken bij de bibliotheek? Bekijk het stappenplan dat speciaal gemaakt is voor bibliotheken om aan de slag te gaan met fanfiction.

In oktober 2020 vond er een kennismakingssessie plaats met een aantal bibliotheken over het thema fanfiction. Het voornaamste doel was het aantrekken van nieuwe doelgroepen, met name jeugd. Kan fanfiction jongeren betrekken bij de bibliotheek? En zo ja, hoe dan?

Een stappenplan

Fanfiction bestaat al jaren en is een breed begrip. Omdat er zoveel onder fanfiction valt, kun je er een grote doelgroep mee aantrekken: van Harry Potter-lezers tot mensen die zich verkleden als hun favoriete fictieve personage. Jong en oud komt er dus op af! Cubiss heeft in samenwerking met Rick Vechel van VechelFantasy een stappenplan gemaakt voor bibliotheken om aan de slag te kunnen met fanfiction in de bibliotheek.

Een doodgewone activiteit met een fictie-sausje

Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om fanfiction in je programmering op te nemen. Het kan al door over een 'gewone' activiteit van jouw bibliotheek een fictie-sausje te gieten.
Het stappenplan dat we gemaakt hebben, geeft handvatten voor het organiseren van welke activiteit dan ook. Je krijgt ook tips over hoe je er een fanfiction-gehalte aan geeft. Zo zit het stappenplan boordevol leuke ideeën, zoals een Game of Thrones-bonte-avond, een photobooth tijdens een verkleedpartij of gewoon het kijken van een film of serie die populair is. Ook geeft het stappenplan je inzicht in waar de doelgroep online te vinden is.

Wil je als bibliotheek ook meer fanfiction in je programmering? Bekijk het stappenplan.

Meer weten?
Neem contact op met: