08 april 2019

Experiment: bewegend leren op de Luisterfiets

Een fiets die fragmenten uit een luisterboek laat horen zolang de trappers draaien. Om mensen die niet zo snel een bibliotheek binnen zouden stappen te laten ontdekken hoe leuk boeken zijn.  Dat is het idee achter de door BiebLab Brabant ontwikkelde Luisterfiets. Binnenkort komt deze in Helmond te staan.  

Bibliotheek Helmond Peel wilde vorige jaar iets doen rond Bewegend Leren. Het doel was om mensen, die moeite hebben met Nederlands lezen of schrijven, te motiveren om naar een taalhuis te gaan. In eerste instantie probeerde de bibliotheek een beroep te doen op het innovatieonds van de Koninklijke Bibliotheek. Toen dit niet lukte klopten ze aan bij BiebLab Brabant.  

Het resultaat is de LuisterfietsDeze fiets krijgt een plekje in de Beweegtuin in Helmond-west in de speeltuin Leonardus. Een soort openlucht sportschool waar volwassenen worden gemotiveerd om samen meer te gaan bewegen. Hier is ook een Taalhuis gevestigd. 

Op de fiets is een tablet gemonteerd met door de bibliotheek geselecteerde thema’s en fragmenten van boeken. Bijvoorbeeld over voetbal of de geschiedenis van de Vlisco fabriek in Helmond. Zolang er gefietst wordt, speelt de fiets audiofragmenten van de boeken af. Daarnaast krijgt de fietser ook gesproken informatie over het taalhuis. 

De fiets blijft een aantal maanden in Helmond staan. Dan wordt gemeten wat de impact en het effect is. Daarna kan de fiets ook bij ander bibliotheken en evenementen ingezet worden. Voor meer informatie kunt je contact opnemen met Hans Klink. 

 

Meer weten?
Neem contact op met: