10 april 2017

Eva Koning en Iris van der Heijden winnen Brabantse finale voorleeswedstrijden

Eva Koning heeft vrijdagavond in de Verkadefabriek de Brabantse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd op haar naam geschreven. De scholier van KBS De Griffioen uit Prinsenbeek kwalificeerde zich door dit resultaat voor de landelijke finale, die op 17 mei in Amstelveen is. Iris van der Heijden van Pabo Eindhoven won eveneens die avond de titel ‘Brabants Voorleeskampioen Pabo’s.

In totaal deden er acht 'voorleeskanonnen' uit groep 7 en 8 mee aan de strijd die Cubiss organiseerde. Alle finalisten kregen de opdracht om voor te lezen uit hun favoriete kinderboek. De winnares had gekozen voor een fragment uit Matilda van Roald Dahl. Toeval of niet, maar ook Tijs Berkers van BS Het Talent uit Asten had zijn oog laten vallen op het betreffende boek. De in Den Bosch woonachtige Sammie Schouten, leerling van Altena Onderwijs uit Drunen, eindigde op de tweede plaats. Een opvallend gegeven was dat ze uitgedost in een fraai glitterjurkje, dit om haar performance kracht bij te zetten. Maud Augsburg van BS De Wingerd uit Esbeek, een andere deelnemer uit de regio, slaagde er niet in om een prijs te pakken.

De vierkoppige jury bestond uit de schrijvers Gerard Sonnemans en Erik van Os, lees- en mediaconsulent Annemieke van Beek en Isa Knol, de Brabants Voorleeskampioen van vorig jaar. "Het niveau was dit keer erg hoog. Als jury hebben we echt peentjes moeten zweten om uiteindelijk een winnaar aan te kunnen wijzen". De deelnemers waren aan elkaar gewaagd. Een sterk punt van Eva was dat ze bepaalde emoties kon wegzetten, zonder dat ze over de top ging. Met andere woorden: ze vloog geen enkel moment uit de bocht", aldus Sonnemans. 

Naast de Nationale Voorleeswedstrijd werd door Cubiss  ook de Pabo Voorleeswedstrijd georganiseerd. Alle Pabo’s van Noord-Brabant namen deel aan de wedstrijd. Iris van der Heijden, student aan de Fontys Pabo Eindhoven won deze wedstrijd. Zij las een fragment voor uit ‘Jongen zonder naam van Bettie Elias’. Iris zal Brabant vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale op 1 juni 2017. Hanae Gzouli van Fontys Hogeschool Kind en Educatie in Veghel  eindigde op de tweede plaats.

Deze gecombineerde provinciale finale werd  georganiseerd door de openbare bibliotheken en Cubiss en is mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Brabant.

 

 

Meer weten?
Neem contact op met:

Ontvang deze download

Wil je deze download ontvangen, laat dan hieronder je gegevens achter.