30 november 2017

 

Laaggeletterdheid in elfwoordengedichten aangepakt

Een elfje is een bovennatuurlijk verschijnsel dat vooral de kinderzielen beroert. Maar een elfje is ook een elfwoordengedicht dat vooral mensen die moeite hebben met lezen en schrijven aanzet een eerste creatief taalproduct te maken. De Coalitie laaggeletterdheid Maastricht-Heuvelland, Govert Derix, Boekhandel Dominicanen en Uitgeverij TIC namen het initiatief om met deze elfjes iets te gaan doen. De keuze viel op een scheurkalender waaraan honderden bekende en onbekende mensen uit Zuid-Limburg, en soms van ver daarbuiten, hun medewerking hebben verleend.

Onder de bekenden zijn Theo Bovens, gouverneur van Limburg, en Léon Frissen, een oud-gouverneur. Maar ook burgemeesters, wethouders, welzijnswerkers en bestuurders van bedrijven en instellingen hebben een elfje gemaakt die tot lezen en schrijven aanzetten. Ook auteurs als Frans Budé en Govert Derix en cartoonist Paul Kusters werkten mee.

De meeste onbekenden zijn cursisten van onderwijsinstellingen als ROC Leeuwenborgh en welzijnsorganisatie Trajekt. En de docenten hebben ook elfjes geschreven.

ellufjes scheurkalender in boekhandel.jpg

Het resultaat is een bonte mengelmoes van plaatsbeschrijvingen, emoties en ervaringen in elf woorden gegoten dat heel erg de moeite van het lezen waard is. Deze Ellufjesscheurkalender is te koop bij Boekhandel Dominicanen in Maastricht en kost 11 euro.

De Coalitie laaggeletterdheid Maastricht-Heuvelland is een samenwerkingsverband van Trajekt, ROC Leeuwenborgh, Bibliotheek Centre Céramique Maastricht, Heuvellandbibliotheken, Cubiss Limburg en Stichting Lezen & Schrijven.

Neem voor meer informatie contact op met Ivette Sprooten via 06 52 67 26 65 of i.sprooten@cubiss.nl.

Meer weten?
Neem contact op met:

Ontvang deze download

Wil je deze download ontvangen, laat dan hieronder je gegevens achter.