01 november 2018

Eenvoudig schrijven - direct duidelijk!

In Brabant zijn bijna 100.000 werknemers laaggeletterd, wat betekent dat ze grote moeite hebben met lezen, rekenen en schrijven. Uiteraard helpt het om als werkgever te investeren in de taalvaardigheid van je medewerkers. Tegelijkertijd is het ook verstandig om eens kritisch te kijken naar het taalgebruik binnen je organisatie.

Workshop eenvoudig schrijven

Zijn je (schriftelijke) uitingen überhaupt wel duidelijk? Om je als werkgever kennis te laten maken met eenvoudig en helder taalgebruik, ontwikkelden we de workshop ‘Eenvoudig schrijven’. Tijdens de workshop maken we de deelnemers bewust van laaggeletterdheid en van de problemen die dit op de werkvloer met zich meebrengt. Tegelijkertijd brengen we de basisbeginselen van helder taalgebruik bij. In een kleine groep gaan we actief aan de slag. Doordat de workshopdeelnemers zélf aan de slag gaan en hun vorderingen samen bespreken, ontstaat er vanzelf een leereffect – met leesbare, heldere teksten als gevolg.

Direct duidelijk

Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties doet mee met de campagne Direct duidelijk, heldere overheidscommunicatie. Zoals ze zelf schrijven: De taal van de overheid moet voor iedereen begrijpelijk zijn. Je kunt als organisatie aansluiten bij het direct duidelijk-netwerk. Je vindt handige tips uit de praktijk om direct duidelijke (overheids)taal in je organisatie op de kaart te zetten én houden. Of nomineer een collega(’s) voor de direct duidelijk-prijs. 

Voorbeelden

Gemeente Oss en Etten-Leur worden genoemd als goede voorbeelden op de website. "Hoe fijn voelt het als een inwoner tegen je zegt: ‘Wat een duidelijke brief, ik snapte meteen wat je bedoelde!’ "

Meer weten?
Neem contact op met: