Blog

Een pilletje om te leren lezen

Het Schoolschrijverseizoen is van start!

‘Ik ga proberen van jullie allemaal schrijvers te maken,’ zegt Jørgen Hofmans op de vraag van een leerling hoe je kinderboekenschrijver wordt. Het is 23 januari 2017, de feestelijke opening van het Schoolschrijverseizoen. Die middag is Jørgen met Blikkie, het blauwe voorleesbusje van bibliotheek Helmond-Peel, op zijn stek voor het komende half jaar gearriveerd. De leerlingen van Daltonschool Talentrijk uit Helmond hebben hem met een erehaag ontvangen. Nu kijken ze een filmpje over hun nieuwe Schoolschrijver. We zien Jørgens huiskamer met hangmat, zijn serre die wel wat van een tropisch regenwoud weg heeft en de onbetwiste klapper wat de kinderen betreft: de konijnen Charlie en Lola. ‘Ahh,’ gaat het door de zaal. ‘Ze zijn ook heel schattig,’ reageert Jørgen.

Jørgen Hofmans begon zijn loopbaan als twintigjarige voor een klas kleuters. Na tien jaar in het basisonderwijs ging hij twintig jaar geleden schrijven voor televisie, waaronder voor het populaire kinderprogramma Koekeloere. De hele dag omringd zijn met kinderboeken was zo leuk, vertelt hij de schrijvertjes in de dop van Talentrijk, dat hij besloot zelf een kinderboek te gaan schrijven: ‘En als je eenmaal een boek geschreven hebt, dan is het tweede of de derde niet zo moeilijk meer.’ Aan een paar klassen van Talentrijk heeft hij gevraagd om hem te helpen een woord te bedenken voor het verhaal dat hij tijdens de opening van het Schoolschrijverseizoen zou gaan vertellen? ‘Een vos,’ zei de ene klas. De andere klassen kwamen met ‘het leesbed’, ‘een kasteel’, ‘de apotheek’ en ‘basisschool Talentrijk’. Dus voert  Jørgen een vos ten tonele, die zo graag wil leren lezen dat hij zich vertwijfeld afvraagt: ‘Is daar dan geen drankje of pilletje voor, dat ik kan halen bij de apotheek?’ Intussen wuift de klas die het woord ‘apotheek’ had aangedragen enthousiast met hun handen, nu ‘hun’ woord voorbij gekomen is.

Dan volgt het officiële moment van inhuldiging. Jørgen krijgt een rood met gele sjerp omgehangen. ‘Net als Mr. Universe,’ zegt locatiecoördinator Marieke van de Einden. De sjerp hangt Jørgen per ongeluk ondersteboven. Voor Mr. Universe moet hij nog even oefenen. Maar kinderen inspireren tot lezen en schrijven, dat is hem wel toevertrouwd.

Van januari tot en met mei is Jørgen Hofmans de Schoolschrijver van basisschool Talentrijk in Helmond. De Schoolschrijver is een initiatief van de landelijke stichting De Schoolschrijver, met als doel om kinderen enthousiast te maken voor lezen en schrijven. Zo wil de stichting taalachterstand voorkomen (70% van de leerlingen verlaat de basisschool met onvoldoende schrijfvaardigheid). Een half schooljaar lang verzorgt een vaste kinderboekenschrijver (‘de Schoolschrijver’) wekelijks lessen en activiteiten op een school. De Schoolschrijver is dit jaar op negen basisscholen in Noord-Brabant actief. Het traject vindt plaats in samenwerking met de lokale bibliotheek, de provinciale coördinatie is in handen van Cubiss. 

(Foto door Boyd Smith Photo)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.